Marktanalyse 08-01-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek blijft stijgen maar bevindt zich nu in overkocht gebied.

sp500uur

De trend op de daggrafiek blijft ook stijgen en bereikt nu ook overkocht gebied.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven stijgen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen stijgen verder maar vertoont negatieve divergentie met de index.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,61 %.
De index bevindt zich nu helemaal bovenaan in de stijgende driehoek. Het is nu afwachten of het uit deze driehoek kan uitbreken. De uurgrafieken tonen immers een sterk overkochte situatie. Ook treed er negatieve divergentie op in enkele indicatoren. Het zou daarom beter zijn dat de index even terug kracht opbouwt om een succesvolle doorbraak te forceren. Indien de index direct uit de driehoek breekt vrees ik dat het snel gas zal moeten terugnemen.
We merken ook op dat de New Highs na de toename van vorige week nu lichtjes aan het dalen zijn.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week lichtjes gedaald en de Buls sluiten de week af op 49,5%. Het aantal Bears zijn lichtjes gestegen en eindigen op 30,5 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,61 %.
De Amerikaanse indexen zijn deze week rustig verder gestegen. Ondersteund door gunstig economisch nieuws van de huizenmarkt en de dalende werkloosheidscijfers blijven ze hun weg naar boven verder zetten.
In Europa echter neemt de spanning op de obligatiemarkten weer toe. Vooral de moeizame veiling van Frans staatspapier drukte op de stemming. De vraag naar dat papier bleef onder de verwachtingen en Frankrijk moest een hoger rendement toestaan om alsnog voldoende middelen op te halen. Ook de langetermijnrente voor België, Spanje en Italië zijn opnieuw fors gestegen. De Europese schuldencrisis blijft als een donderwolk boven de financiële markten hangen.


7 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl er 2 sectoren verliezen incasseerden.
De winnaars waren de risicovolle sectoren Materials (3,79 %), Financials (3,08 %) en Consumer Discretionary (2,64 %).
De enige verliezers waren de defensieve sectoren Utilities ( -2,67 %) en Consumer Staples ( -1,02 %).

sector


Economisch nieuws

  • De Duitse inkoopmanagersindex voor de dienstensector is in december minder hard gestegen dan verwacht, maar wijst op een terugkeer naar groei. De index kwam in december uit op 52,4 van 50,3 in november.
  • De dienstensector in de eurozone is in december harder gestegen dan verwacht. De index voor de diensten sector kwam uit op 48,8 tegen 47,5 in november.
  • De inflatie in de eurozone is in december zoals verwacht gezakt naar 2,8 procent. In november bedroeg de stijging van de levensduurte nog 3 procent.
  • De fabrieksorders in de VS zijn in november iets minder hard gestegen dan verwacht. De orders stegen ten opzichte van de maand oktober met 1,8% waar economen uitgingen van een stijging met 2,1%.
  • Het aantal werklozen in Duitsland is in december sterker dan verwacht gedaald. Aangepast voor seizoensinvloeden daalde het aantal werklozen ten opzichte van een maand eerder met 22.000. Economen rekenden op een daling met 10.000.
  • De VS inkoopmanagersindex voor de industrie is in december iets sterker gestegen dan verwacht blijkt dinsdag uit cijfers van het Institute for Supply Management (ISM). De index noteerde over de afgelopen maand 53,9 tegen 52,7 in november. Economen rekenden op een stijging tot 53,5 punten
  • De bouwuitgaven in de VS zijn in november harder dan verwacht gestegen. De totale uitgaven in de bouw stegen ten opzichte van oktober met 1,2% tot een voor seizoensinvloeden gecorrigeerd jaarlijks bedrag van $807,11 miljard.
  • De Duitse inkoopmanagers index voor de industriesector is in december harder dan verwacht gestegen. De index kwam uit op 48,4. Economen hadden gerekend op een waarde van 48,1.
  • De activiteit van de Chinese industrie is in december onverwacht gestegen. Dat is een aanwijzing dat de Chinese economie afstevent op een zachte landing. De indicator van de aankoopdirecteurs van Chinese industriële bedrijven steeg in december met 1,3 punt tot 50,3.