Marktanalyse 08-07-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw dalend. We zien ook negatieve divergentie opduiken.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterk presteren en hebben een nieuwe top bereikt.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn na een sterke stijging een beetje gedaald.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,55 %.
Na de sterke stijging van de voorbije weken zijn de aandelenmarkten aan een rustpauze toe. De meeste indicatoren zijn sterk overkocht en in de uurgrafiek treed negatieve divergentie op. We sluiten de week af in de buurt van de top in juni op 1363. Verderop ligt de weg open naar de vorige top op 1422. Steun is er nog steeds van de grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich zowel de 20, de 50 en de 200 ma bevinden. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
Indien de index zich kan handhaven boven de steunzone van de 20, de 50 en de 200 ma is er geen vuiltje aan de lucht. De onderliggende kracht van de markt is sterk, getuige hiervan is de sterke toename van de New Highs.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw verbeterd, de Buls sluiten de week af op 42,5 %. Het aantal Bears zijn lichtjes gedaald en eindigen op 24,5 %.

investorintelligence


8 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
Slechts 2 sectoren slaagden erin om de week positief af te sluiten.
De grootste verliezers waren de sectoren Industrials ( -1,39 %), Financials ( -1,24 %) en Health care ( -1,06 %).
De enige winnaars waren de sectoren Consumer staples (0,54 %) en Consumer discretionary ( 0,10 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,55 %.
De aandelenmarkten gingen op het einde van de week beduidend lager. De uitspraken van ECB-president Mario Draghi bij de bekendmaking van het rentebesluit schetsten een somber beeld van de economische verwachtingen en drukten daarmee op het sentiment. Daar bovenop kwam er nog een slechter dan verwacht banenrapport in de VS.
Daarnaast viel er voor de beleeger ook positief nieuws te rapen. De ECB verlaagde het belangrijkste rentetarief met een kwartje naar een historisch lage 0,75%. De BoE had daarvoor al het inkoopprogramma van staatsobligaties verhoogd met 50 miljard tot een totale omvang van GBP375 miljard. Ook de People’s Bank of China deed haar duit in het zakje door de basisrente te verlagen.

Economisch nieuws

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector voor de eurozone is in juni harder dan verwacht gestegen. De index nam vorige maand toe tot 47,1 van 46,7 in mei. Economen hadden een stijging tot 46,8 verwacht.
  • In de Eurozone waren de detailhandelsverkopen gemengd waarbij de verkopen op maandbasis sterker toenamen dan was voorzien, maar op jaarbasis juist sterker terugliepen dan was verwacht. Tov april steeg de omzet van de retailers met 0,6%. Economen rekenden op een stijging met 0,2%. Op jaarbasis was sprake van een afname met 1,7%.
  • In de VS was de stemming gedrukt want de ISM voor de industrie zakte onder de 50-grens. Dit ondernemersvertrouwen dat onder de 50 duikt betekent dat CEO's nu rekening houden met een krimp van de industrie.
  • De VS inkoopmanagersindex voor de industrie noteerde de afgelopen maand op 49,7 tegen 53,5 in mei. Economen rekenden op een daling tot 52.
  • De bouwuitgaven in de VS zijn in mei onverwacht gestegen. De uitgaven in de bouw stegen tov april met 0,9% tot een jaarlijks bedrag van 830,01 miljard. De bouwuitgaven van april werden opwaarts bijgesteld naar een toename met 0,6% van 0,3%. De bouwuitgaven in de private sector stegen met 1,6% op maandbasis tot een bedrag van $560,43 miljard.
  • De Duitse inkoopmanagersindex voor de industriesector is juni minder dan verwacht gedaald. De index kwam uit op 45,0. Economen hadden gerekend op een waarde van 44,7. In mei kwam de index uit op 45,2.