Marktanalyse 09-09-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend. De negatieve divergentie is nog steeds aanwezig.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend. Ook hier is negatieve divergentie aanwezig.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues winnen opnieuw aan sterkte.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen bevinden zich opnieuw in overkocht gebied.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 2,23 %.
De index heeft haar vorige top doorbroken en bevindt zich nu op het hoogste punt van dit jaar. De weerstand van de vorige top op 1420 is doorbroken en vormt nu de eerste steun, even verderop gevolgd door de 20 ma op 1411. Verderop is er de sterke steunzone van de vorige uitbraakzone en de snel stijgende 50 ma rond 1370 - 1385. Vervolgens is er nog steeds de grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich de 200 ma bevindt. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
Vorige week voorspelden we hier dat er een grote beweging op komst was. Deze heeft zich deze week ook voorgedaan. De index is uitgebroken naar een nieuw hoogtepunt. Ondanks de negatieve divergentie die nog steeds aanwezig is in enkele indicatoren is de onderliggende kracht van de markt deze week sterk toegenomen. Getuige hiervan is de forse toename van de New Highs. We geloven er dan ook sterk in dat deze uitbraak zich nog even doorzetten.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gestegen, de Buls sluiten de week af op 51 %. Het aantal Bears blijven ongewijzigd op 24,5 %.

investorintelligence


Alle sectoren slaagden er deze week in om de week positief af te sluiten.

De best presterende sectoren waren Financials ( 3,60 %), Materials ( 3,52 %) en Consumer discretionary ( 2,80 %). Het minst goed presteerden de defensieve sectoren Consumer Staples ( 0,58 %), Utilities ( 0,65 % ) en Health Care( 1,69 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 2,23.
De beurzen beleefden een superweek omdat Mario Draghi van de ECB uitvoerde wat hij beloofde.
Mario Draghi sierde de krantenkoppen en de nieuwsberichten door als eerste ECB voorzitter uit te pakken met een nieuw pakket van ongelimiteerde steunmaatregelen. De nieuwe steunmaatregel is OMT - Outright Monetary Transactions. De ECB zal met een nieuw opkoopprogramma alles in het werk stellen om de financieringskosten voor de noodlijdende Europese landen te drukken. In ruil moeten ze wel instemmen met een saneringsplan. Het heeft alvast zijn effect niet gemist. Ondanks dat het programma nog niet in werking is, is voor het eerst sinds mei de Spaanse rente op tienjarige obligaties nog eens onder de 6 procent gezakt. Ook de wereldwijde aandelenmarkten en grondstoffen stonden in vuur en vlam.

Economisch nieuws

  • De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal van '12 zoals verwacht gekrompen met 0,2% op kwartaalbasis.
  • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week sterker gedaald dan verwacht. Het aantal aanvragen daalde in de week eindigend op 1/9 met 12.000 tot 365.000. Economen hadden verwacht dat het aantal aanvragen zou dalen tot 370.000.
  • De economische activiteit in de dienstensector in de eurozone is in augustus verder gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam vorige maand uit op 47,2 van 47,9. Economen gingen uit van een daling naar 47,5.
  • De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in juli op maandbasis gedaald maar wel minder dan verwacht. De daling is waarschijnlijk het gevolg van de stijgende werkloosheid en het dalende consumentenvertrouwen. Tov juni daalde de omzet van Europese retailers met 0,2%. Economen rekenden op een daling van de retailverkopen met 0,3%.
  • De arbeidsproductiviteit in de VS is in het 2de kwartaal van '12 harder gestegen dan verwacht. De productiviteit steeg met 2,2%, waar was gerekend op 1,9%. Eerder werd een stijging van 1,6% gemeld. De arbeidskosten per eenheid product waren volgens het ministerie in het 2de kwartaal op jaarbasis 1,5% hoger, minder hoog dan de eerder gemelde stijging met 1,7%, maar hoger dan de eerder geraamde 1,4%.