Marktanalyse 10-06-2012

Technische analyse

De positieve divergentie heeft haar werk gedaan en trend op de uurgrafiek is opnieuw stijgend.

sp500uur

Ook op de daggrafiek zien we een trendomkeer.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn sterk gestegen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook gestegen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 3,73 %.
De index heeft het grote verlies van vorige week in één klap helemaal goed gemaakt. Het werd zelfs de beste week van 2012. De sterke steunzone rond de 200 ma (1288) heeft dus stand gehouden. Ook de 20 ma (1314) werd opnieuw ingenomen en deze zorgt nu voor de eerste steun. De eerste weerstand is er nu van de vorige steunzone op 1340, de dalende 50 ma (1356) en van de vorige top op 1422.
Ondanks de grote onzekerheid in de markten slaagden de kopers erin om het heft opnieuw in handen te nemen. We naderen echter sterke weerstand van de vorige steunzone en de dalende 50 ma.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week sterk gedaald, de Buls sluiten de week af op 34 %. Het aantal Bears zijn gestegen en eindigen op 26,6 %. We geven mee dat de cijfers opgemaakt worden in het begin van de week.

investorintelligence


Alle sectoren boekten deze week grote winsten.

De grootste winnaars waren de cyclische sectoren Financials ( 4,71 %), Materials ( 4,38 %) en Technology( 4,28 %) .
Het minst goed presteerden de defensieve sectoren Consumer Staples ( 2,56 %), Telecom (2,75 %) en Health Care (3,04 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 3,73 %.
Na de afslachting van vorige week namen de kopers het heft opnieuw in handen en zorgden voor de beste beursweek van 2012. Na de sterke stijging van goud vorige week kozen de beleggers nu resoluut voor een terugkeer in aandelen. Tegenvallende economische berichten konden deze terugkeer niet verhinderen.
Het wordt meer en meer duidelijk dat de beleggers al hun hoop richten op de centrale banken. Het is wachten op een nieuwe ronde gratis geld printen. Het vertrouwen in politici met steeds terugkerende tijdelijke maatregelen is helemaal opgegeven. Ondertussen is bekend geworden dat Spanje 100 miljard euro kreeg toegewezen van de Europese steunfondsen om de gaten te dichten bij de banken. Hierdoor is weer een beetje tijd gekocht om de financiële markten te sussen.

Economisch nieuws

  • De nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS zijn vorige week sterker dan verwacht gedaald. Het aantal uitkeringsaanvragen daalde in de week eindigend op 2 juni met 12.000 tot 377.000. Economen hadden verwacht dat het aantal aanvragen met 3.000 zou afnemen.
  • Het uitstaande consumentenkrediet in de VS is in april minder hard gestegen dan verwacht. Het consumentenkrediet steeg met $6,51 miljard tegenover een verwachte stijging met $10,2 miljard. Het cijfers voor maart werd neerwaarts bijgesteld naar 12,37 tov een stijging met $21,36 miljard.
  • Fitch Ratings verlaagt de kredietwaardigheid van Spanje met drie stappen naar BBB met een negatieve outlook meldt de kredietwaardigheidsbeoordelaar donderdag. Volgens het agentschap hebbende misstappen van het Europees beleid de economische en financiële uitdagingen voor het noodlijdende land verergerd. Met de verlaging plaatst de Fitch de kredietstatus van Spanje twee stappen boven de gevreesde junkstatus.
  • De industriële productie in Duitsland is in april harder gedaald dan verwacht. Die daalde tov maart met 2,2% waar economen hadden gerekend op 1,0%. Op jaarbasis daalde de productie in de industriesector in april met 0,7%.
  • Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is vorige week gestegen. De index steeg in de week eindigend op 1 juni met 1,3% tot 804,8 na een daling tot 794,7 in de voorgaande week.
  • De Amerikaanse economie groeide tussen begin april en eind mei op gematigd tempo, al zorgen de problemen in Europa en politieke onzekerheid in de VS bij sommige ondernemers voor ongerustheid, meldt de Federal Reserve woensdag in het Beige Book.
  • De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in april zowel op maand- als op jaarbasis harder gedaald dan verwacht. Tov maart daalde de omzet van Europese retailers met 1,0%. Economen rekenden op een daling met 0,2%.
  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector voor de eurozone is in mei gedaald maar minder hard dan verwacht. De index nam af tot 46,7 van 46,9 in april. Economen hadden een daling tot 45,9 verwacht.