Marktanalyse 12-02-2012

Technische analyse

De uurgrafiek bevindt zich nog steeds in dezelfde situatie als vorige week. De uurgrafiek is nog steeds sterk overkocht en de negatieve divergentie in de MACD indicator is nog steeds aanwezig.

sp500uur

Ook op de daggrafiek is er niets gewijzigd en bevindt zich nog steeds in overkocht gebied. De MACD indicator vertoont nog steeds negative divergentie met de index.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues beginnen te dalen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen beginnen eveneens te dalen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,17 %.
De opmars in de aandelenmarkten is aan het vertragen en we moeten rekening houden met een terugval. De overkochte stituatie in de aandelenmarkten houd nu al enkele weken aan en vroeg of laat moet er een terugval optreden. De negatieve divergentie in sommige indicatoren is nog steeds aanwezig. De uitbraakzone ( 1290 ) zorgt nu samen met de 20 ma ( 1323 ) voor de eerste steun. Verderop is er de sterke steun van de 50 ma (1281) en 200 ma (1257).
De New Highs tonen ook de eerste tekenen van verzwakking en zijn deze week sterk afgenomen.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw sterk gestegen en de Buls sluiten de week af op 52,1 %. Het aantal Bears zijn lichtjes gedaald en eindigen op 28,7 %.

investorintelligence


3 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl 7 sectoren verliezen opliepen
De grootste winnaars waren de sectoren Technology (1,28 %) en Consumer Staples (0,26 %) en Consumer Discretionary (0,22 %).
De grootste verliezers waren de winnaars van de vorige weken Materials ( -2,17 %) en Financials ( -1,19 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,17 %.
De opmars in de aandelenmarkten is aan het vertragen en we moeten rekening houden met een terugval. De overkochte stituatie in de aandelenmarkten houd nu al enkele weken aan en vroeg of laat moet er een terugval optreden. De kracht van de stijging is aan het afnemen en de grote winnaars van de voorbije weken Materials en Financials hebben deze week al een deel van hun winsten moeten inleveren.
De kans dat er volgende week een aardige pullback komt zijn deze week sterk toegenomen.

Economisch nieuws

  • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week onverwacht gedaald blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid. Het aantal aanvragen daalde in de week eindigend op 4 februari met 15.000 tot 358.000. Economen hadden juist verwacht dat het aantal aanvragen zou stijgen met 3.000.
  • Het handelsoverschot in Duitsland is in dec afgenomen t.o.v. nov maar komt toch iets hoger uit dan de verwachting. Het overschot komt in dec uit op 13,9 miljard t.o.v. een verwachte 13.8 miljard. In nov was er nog sprake van een overschot van 14,9 miljard.
  • De industriĆ«le productie in Duitsland is in dec scherp gedaald. Aangepast voor seizoensinvloeden daalde ze t.o.v. nov met 2,9%. Economen hadden gerekend op een stijging van 0,2%. Het cijfer over nov werd opwaarts herzien tot een nulgroei van een eerder gemelde daling van 0,6%. Op jaarbasis steeg de productie in dec met 0,9%.
  • De Chinese economie zal volgens het IMF in 2012 minder hard groeien dan verwacht. Het IMF stelt de groeiprognose voor 2012 bij van een eerdere verwachting van 9% naar 8,25%. Als reden wijst het IMF op de dreiging van een verzwakte export te midden van een onzeker wereldwijd economisch klimaat.
  • De Duitse fabrieksorders zijn in december sterker gestegen dan verwacht door een sterke groei van buitenlandse orders. De orders stegen met 1,7%. Economen gingen uit van een stijging met 1,0%.