Marktanalyse 13-05-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek blijft sterk dalend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek is opnieuw dalend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterker presteren dan de index. We zien ook een positieve divergentie tov de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw aan het dalen, ook hier is er een positieve divergentie tov de index.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -1,15 %.
De steun van de onderkant van de driehoek heeft niet stand gehouden en de index is verder doorgezakt tot aan de steun van de bodem in maart. De volgende steunzone is er van de vorige uitbraakzone op 1290 en de 200 ma (1277). Weerstand is er nu van de 20 ma (1380), de 50 ma (1385) en van de vorige top op 1422.
De S & P 500 bevindt zich momenteel aan de onderkant van een dalend kanaal. Hier bevindt zich een sterke steunzone met de bodem van maart en top van 2011. Indien het hier niet kan stand houden kan de index snel verder zakken naar de volgende steunzone rond de 200 ma.
Het momentum van de daling is echter sterk afgenomen en er treed al positieve divergentie op in enkele indicatoren. We verwachten dan ook dat er hier een bodem gevormd wordt en er opnieuw naar boven mag gekeken worden.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week sterk gedaald en de Buls sluiten de week af op 38,7 %. Het aantal Bears eindigen onveranderd op 20,4 %.

investorintelligence


7 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
Slechts 3 sectoren slaagde erin om de week positief af te sluiten.
De grootste verliezers waren de cyclische sectoren Materials ( -1,97 %), Industrials ( -1,91 %) en Financials( -1,80 %) . De winnaars waren de defensieve sectoren Telecom ( 1,84 %), Utilities (0,90 %) en Health care (0,03 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -1,15 %.
Zoals vorige week aangegeven werden we geconfronteerd met een erg volatiele week. Vooral in het begin van de week zorgden de verkiezingsuitslagen in Griekenland en Frankrijk voor vuurwerk. Op het einde van de week keerde de rust langzaam aan terug en zelfs een onverwacht handelsverlies van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase zorgde niet meer voor een uitverkoop. Het lijkt erop dat de meeste verkopers van het toneel verdwenen zijn.
Ondertussen treed er al positieve divergentie op in enkele indicatoren. Onze mening is dan ook dat er een voorlopige bodem gevormd is en de weg naar boven opnieuw open ligt. Indien deze stijging dan gedragen wordt door de cyclische sectoren kunnen we spreken van een normale correctie in een stierenmarkt. Indien de stijging gedragen wordt door de defensieve sectoren dan gaan de knipperlichten aan en kan er nog een verdere daling in de pijplijn zitten.

Economisch nieuws

  • Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is vorige week gestegen met 1,7% tot 710,4 na de stijging met 0,1% tot 698,2 miljoen in de voorgaande week. De herfinancieringen van bestaande hypotheken nam met 1,3% toe tot 3.734,8 terwijl de index voor het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken steeg met 3,4% naar 197,1.
  • De groothandelsvoorraden in de VS stegen met 0,3% tot $480,44 miljard. Economen rekenden op 0,6%. Het cijfer over febr bleef ongewijzigd op een groei van 0,9%. De omzet van groothandelaren steeg in maart tov een maand eerder met 0,5%. De omzet over febr werd bijgesteld van 1.2% naar 1,1%.
  • De Duitse fabrieksorders zijn in maart op maandbasis harder gestegen dan verwacht. De orders namen met 2,2% toe tov een maand eerder. Economen hadden een stijging met 0.5% verwacht.
  • Het consumentenkrediet in de VS is in maart harder gestegen dan verwacht. Het consumentenkrediet steeg tov een maand eerder met $21,36 miljard. Economen gingen uit van een stijging met 8.5 miljard usd.
  • In de Eurozone is de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in april harder gedaald dan verwacht. De index nam af tot 46,9 van 49,2 in maart. Economen hadden een daling tot 47,9 verwacht.
  • De detailhandelsverkopen in de Eurozone zijn in maart onverwacht toegenomen. Tov febr steeg de omzet van de retailers met 0,3%. Economen rekenden op een daling van de verkopen met 0,2%. Op jaarbasis was sprake van een afname met 0,2%. Gerekend werd op een daling met 1,2%.
  • Het aantal banen in de VS is in april minder hard gestegen dan verwacht, terwijl het werkloosheidspercentage onverwacht daalde. Het aantal banen steeg in april met 115.000. Economen hadden een toename met 168.000 banen verwacht. Het cijfer voor maart werd opwaarts bijgesteld naar een stijging met 154.000 van een eerder gemelde toename van 120.000 banen.