Marktanalyse 15-04-2012

Technische analyse

Na een sterke daling is de trend op de uurgrafiek opnieuw stijgend.

sp500uur

De daggrafiek bevindt zich nu in een dalende trend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn sterk gedaald.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn sterk gedaald.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -1,99 %.
De negatieve divergentie in talrijke indicatoren waarschuwden al enkele weken voor een mogelijke topvorming. Deze is ondertussen ook daadwerkelijk ingetreden. Na de 20 ma is nu ook de 50 ma doorbroken. De eerste steun is er nu van de bodem in maart op 1340. Verderop is er de sterke steun van de uitbraakzone op 1290 en de 200 ma (1272).
De index is in een stevig gevecht gewikkeld met de 50 ma (1375). Indien deze opgegeven wordt kunnen we verder zakken naar de volgende steunzones. Indien de 50 ma niet begeeft behoort een nieuwe stijging tot de mogelijkheden.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gedaald en de Buls sluiten de week af op 48,4 %. Het aantal Bears eindigen onverandert op 21,5 %.

investorintelligence


Alle sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
De grootste verliezers waren de sectoren Financials ( -2,77 %), Energy ( -2,71 %) en Health Care( -2,54 %) .

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -1,99 %.
Het sentiment op de aandelenmarkten is de voorbije weken compleet omgeslagen. Een groot deel van de winsten van dit jaar zijn al opnieuw ingeleverd. Vooral de aandelenbeurzen van de Europese probleemlanden werden hard getroffen.

Een oplaaiende Europese schuldencrisis en tegenvallen werkloosheidscijfers in de VS dreven de beleggers naar de uitgang. De volatiliteit is opnieuw sterk toegenomen.

Economisch nieuws

  • Vrijdag werd bekend dat er in maart in de VS slechts 120.000 nieuwe banen zijn bijgekomen. Dat is aanzienlijk minder dan de 200.000 arbeidsplaatsen waarop economen hadden gerekend. Daarmee verraste de Amerikaanse arbeidsmarkt voor het eerst in lange tijd in negatieve zin en de aandelenindexen reageerden op maandag negatief op dit cijfer. De voorbije drie maanden kwam de banengroei telkens boven 200.000 uit.
  • De Chinese consumptieprijzen zijn in maart sterker gestegen dan verwacht. Daarmee wordt de speelruimte kleiner voor de overheid om het monetaire beleid verder te versoepelen en de economische groei aan te wakkeren. De CPI steeg vorige maand met 3,6% i.v.m. een jaar eerder. De verwachting lag op 3,4%.
  • De groei van de Chinese economie is merkelijk aan het vertragen door een kleinere buitenlandse vraag. Die houdt verband met zowel de eurocrisis als met het langzame herstel in de VS. In het voorbije eerste kwartaal is het bbp van China waarschijnlijk tegen het laagste tempo in drie jaar gegroeid. De eerste, niet-officiĆ«le ramingen gewagen van 8,4% groei jaar op jaar. In het vierde kwartaal bedroeg de bbp-groei nog 8,9%.
  • China zag zijn uitvoer naar Europa, de belangrijkste exportmarkt voor de Chinezen, in maart met 3% dalen t.o.v. maart 2011. China heeft last van de Europese recessie en de wereldeconomie heeft last van een minder hard groeiend China.