Marktanalyse 15-07-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is na een korte daling opnieuw stijgend.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterk presteren.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen hebben hun daling gestopt en zijn opnieuw aan het stijgen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,16 %.
De sterk overkochte situatie op de aandelenmarkten is deze week weggewerkt. Aanvankelijk kregen we te maken met een scherpe daling, maar deze werd een halt toegeroepen door de 50 ma. hier stapten de kopers terug in de markt en zorgden voor een fors herstel. We sluiten de week nagenoeg onveranderd af op 1356. Weerstand is er nu op 1375 en verderop van de vorige top op 1422. Steun is er nog steeds van de grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich zowel de 20, de 50 en de 200 ma bevinden. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
De index kan zich nog steeds handhaven boven de steunzone van de 20, de 50 en de 200 ma, er is dus nog steeds geen vuiltje aan de lucht. De onderliggende kracht van de markt is sterk, getuige hiervan is de sterke toename van de New Highs.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw verbeterd, de Buls sluiten de week af op 44,7 %. Het aantal Bears blijven ongewijzigd op 24,5 %.

investorintelligence


4 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
6 sectoren slaagden erin om de week positief af te sluiten.
De grootste verliezers waren de sectoren Technology ( -1,67 %), Materials ( -1,28 %) en Industrials ( -0,92 %).
De grootste winnaars waren de sectoren Financials ( 1,62 %), Utilities (1,52 %) en Health care ( 1,29 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,16 %.
De aandelenmarkten startten de week in mineur. Het macro-economisch nieuws dat de beleggers te verwerken kregen was weinig hoopgevend. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating van Italië met twee stappen van A3 naar Baa2. De negatieve outlook voor de rating blijft behouden. Ook uit het verre oosten kwamen weinig bemoedigende signalen. Zo is de economische groei van China in de periode april-juni vertraagd tot 7,6 procent op jaarbasis. Dat is de traagste groei in meer dan drie jaar.
Op vrijdag kwam er echter een fors herstel. De kopers verschenen opnieuw op het toneel en duwden de aandelenmarkten fors hoger. Een kanttekening die we hierbij maken is dat de stijging vooral gedragen werd door de defensieve sectoren. Om van een duurzaam herstel te kunnen spreken zullen de cyclische sectoren de leiding moeten nemen.

Economisch nieuws

  • Het bruto binnenlands product van China steeg in het tweede kwartaal van 2012 met 7,6% op jaarbasis, de traagste groei sinds het eerste kwartaal van 2009. De verwachting lag ook op 7,6%. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 8,1%. In de eerste helft van het jaar groeide de economie met 7,8% op jaarbasis.
  • De industriële sector in het VK heeft in mei beter gepresteerd dan verwacht. De productie steeg in mei met 1,0%, de grootste stijging op maandbasis sinds maart 2010. Economen hadden een daling met 0,2% voorzien. In april daalde de productie nog met een neerwaarts bijgestelde 0,4%. Op jaarbasis daalde de industriële productie met 1,6% in mei terwijl een afname met 2,2% werd verwacht.
  • Het uitstaande consumentenkrediet in de VS is in mei meer gestegen dan verwacht. Het krediet steeg tov met 17,12 miljard. Economen gingen uit van een stijging met 7,8 miljard. Het cijfer voor april werd opwaarts bijgesteld naar 9,95 miljard tov een stijging met $6,51 miljard.
  • De inflatie in China is in juni verder teruggevallen. Dat geeft premier Wen Jiabao meer bewegingsruimte om groeistimulerende maatregelen te treffen. Vorige week nog voerde de Chinese centrale bank een renteverlaging door, de tweede in een maand. De index van de consumentenprijzen daalde in juni met 0,6 % tov de maand mei. Jaar op jaar bedraagt de Chinese inflatie nu 2,2%.
  • Het aantal banen in de VS is in juni op maandbasis minder hard gestegen dan verwacht terwijl het werkloosheidspercentage gelijk bleef. Het aantal banen steeg in juni met 80.000, waar economen rekening hielden met een toename met 100.000 banen. Het cijfer voor mei werd opwaarts bijgesteld naar een stijging met 77.000 van een eerder gemelde toename van 69.000 banen.
  • De industriële productie in Duitsland is in mei tov een maand eerder gestegen blijkt vrijdag uit cijfers van het Duitse ministerie van economische zaken. De industriële productie steeg met 1,6% terwijl economen hadden gerekend op een stijging met 0,4%. Op jaarbasis bleef de productie in de industriesector aangepast voor seizoensinvloeden in mei ongewijzigd. Onaangepast kwam de productie in de industriesector uit op een afname van 6,6% tov mei 2011.