Marktanalyse 16-12-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is omgekeerd en is nu dalend.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn aan het afzwakken.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn gedaald.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,32 %.
De aandelenmarkten sluiten de week licht negatief af. In het begin van de week werd er een poging ondernomen om de sterke weerstandzone te doorbreken. Deze werd succesvol afgeslagen en we bevinden ons nog steeds aan de sterke weerstandszone 1420 - 1430 waar de 50 ma zich bevindt. De eerste steun is er in de zone van 1380 - 1390 waar de 200 ma zich bevindt. Even verderop is er nu de steun van het dieptepunt van vorige week rond 1340, daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
De index blijft worstelen om de sterke weerstandszone te doorbreken.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment geeft deze week opnieuw sterk verbeterd. De Buls sluiten de week af op 45,7 %. Het aantal Bears op 23,4 %.

investorintelligence


7 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
3 sectoren sloten de week positief af.
De verliezers waren de sectoren Consumer discretionary ( -1,23 %), Utilities ( -0,68 %) en Consumer staples ( -0,62 %).
De winnende sectoren waren Materials ( 1,64 %), Telecom ( 0,51 %) en Industrials( 0,30 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,32 %.
De aandelenmarkten blijven in de ban van de aanslepende onderhandelingen over de Amerikaanse begroting. In de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen zat ook deze week geen schot. Volgens deskundigen wordt de kans dat er nog voor het einde van het jaar een akkoord kan worden gesloten steeds kleiner. Daarmee blijft de dreiging van de 'fiscal cliff' overeind. Zonder akkoord treedt een reeks belastingverhogingen en bezuinigingen in werking die een zware rem kunnen zetten op de groei van de Amerikaanse economie.
Het opgelopen verlies bleef binnen de perken mede dankzij goede berichten over de Chinese industrie. Die groeide deze maand in het sterkste tempo van de afgelopen 14 maanden, waardoor de vraag naar grondstoffen naar verwachting zal toenemen. Vooral de Materials sector kon daar deze week de vruchten van plukken.

Economisch nieuws

  • De productie in de Amerikaanse industrie is in november op maandbasis met 1,1 procent gestegen. Dat liet de Federal Reserve vrijdag weten. Economen rekenden gemiddeld op een productiegroei van 0,3 procent. Volgens de Fed werd de productie gestuwd door herstel in de industrie na de verstoringen die werden aangericht door orkaan Sandy. In oktober daalde de productie nog met een herziene 0,7 procent.
  • De inflatie in de Verenigde Staten is in november op jaarbasis uitgekomen op 1,8 procent. Dat maakte het ministerie van Arbeid vrijdag bekend. Economen hadden in doorsnee gerekend op 1,9 procent. In oktober kwam de inflatie in de VS uit op 2,2 procent. De kerninflatie, waarbij energie en voedsel buiten beschouwing worden gelaten, bedroeg op jaarbasis 1,9 procent. De Amerikaanse consumentenprijzen gingen op maandbasis met 0,3 procent omlaag, de eerste daling in 6 maanden.
  • De werkgelegenheid in de eurozone is in het derde kwartaal met 0,2 procent afgenomen in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend. In vrijwel alle sectoren in de eurozone was sprake van een krimp van de werkgelegenheid, aldus Eurostat. In de bouwsector was de daling met een min van 1,5 procent het sterkst. Op jaarbasis ging de werkgelegenheid in de 17 eurolanden met 0,7 procent omlaag. In het derde kwartaal hadden volgens Eurostat 146 miljoen mensen in de eurozone werk.
  • De inflatie in de eurozone is in november gedaald naar 2,2 procent op jaarbasis, van 2,5 procent een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag naar buiten bracht. Op maandbasis gingen de consumentenprijzen in de eurozone met 0,2 procent omlaag.
  • De bedrijvigheid in de eurozone is in december iets verbeterd ten opzichte van de maand daarvoor. Maar de index die de bedrijvigheid meet, wijst nog steeds op krimp, zo bleek vrijdag uit cijfers van onderzoeksbureau Markit. De inkoopmanagersindex (PMI) voor de gehele private sector in de eurozone kwam in december uit op 47,3, tegen 46,5 in november. Een niveau van boven de 50 wijst op groei, daaronder is er sprake van krimp. Economen hadden gemiddeld een stand van 46,8 verwacht.