Marktanalyse 18-11-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is sterk dalend.

sp500uur

Op de daggrafiek is de trend ook nog steeds dalend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues hebben nu ook een ferme tik gekregen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn fors gedaald en bevinden zich nu in een zone waar een trendomkeer kan verwacht worden.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van 1,45 %.
Zoals verwacht heeft de daling zich verdergezet richting 200 ma. Deze heeft maar even kunnen stand houden en is nu ook doorbroken. De eerste steun is er nu van de grote steunzone tussen 1300 en 1340. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280. Weerstand is er van de 200 ma (1382) en verderop de 20 ma (1402) en de 50 ma (1429).
De aandelenmarkten hebben de voorbije weken een scherpe daling achter de rug en zijn nu sterk oververkocht. We kunnen ons de volgende week aan een reliefrally verwachten.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gedaald, de Buls sluiten de week af op 38,3 %. Het aantal Bears op 28,7 %.

investorintelligence


Alle sectoren keken deze week opnieuw tegen verliezen aan.

De grootste verliezers waren de sectoren Industrials ( -2,34 %), Materials ( -2,27 % ) en Technology( -2,22 %).
De minst slecht presterende sectoren waren Consumer discretionary ( -0,65 %), Health care ( -0,69 %) en Consumer Staples ( -0,75 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van 1,45 % %.
Het negatieve sentiment op de financiƫle markten blijft aanhouden, en dat zowel in Europa als in de VS. Deze week werd bekend dat ondanks een bescheiden groei in Duitsland en Frankrijk, de eurozone als geheel in het derde kwartaal weer in een recessie is beland. Daarnaast kwamen er de afgelopen week nogal wat zwakke economische indicatoren uit de Verenigde Staten. Dat betrof zowel het aantal werkloosheidsuitkeringen, als de detailhandelsverkopen. Daarentegen verbeterde wel het vertrouwen onder kleine ondernemers.
Bovendien maakt men zich nog steeds zorgen over de fiscal cliff en vooral de onzekerheid of deze combinatie van belastingverhogingen en bezuinigingen voorkomen kan worden voor begin 2013. Beleggers hadden eveneens aandacht voor de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten, waar de conflicten rond de Gazastrook lijken te escaleren. Wanneer de spanningen in het Midden-Oosten verder oplopen, bestaat het risico dat de olie- en brandstofprijzen zullen stijgen.

Economisch nieuws

  • Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in november gestegen tot het hoogste niveau sinds juli 2007. De index voor het vertrouwen komt uit op 84,9. Eind oktober was sprake van 82,6, een neerwaartse bijstelling van de half oktober berekende 83,1. Economen gingen er van uit dat de index zou uitkomen op 83,0.
  • De Amerikaanse importprijzen zijn in oktober onverwacht gestegen. De prijzen van geĆÆmporteerde goederen en diensten stegen op maandbasis met 0,5%. Economen verwachtten dat de prijzen ongewijzigd zouden blijven tov september.
  • De productie van de Amerikaanse industrie is in oktober met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde de Federal Reserve vrijdag. Volgens het stelsel van centrale banken zorgde superstorm Sandy eind oktober voor een negatief effect van een kleine procentpunt.
  • De bedrijven in de Duitse DAX-index hebben in het afgelopen kwartaal de hoogste omzet op kwartaalbasis ooit behaald. Dat blijkt uit een onderzoek van accountantsbureau Ernst & Young dat vrijdag uitkwam. Ze boekten een gezamenlijke omzet van 295 miljard euro, een toename van 11 procent op jaarbasis. Bij de winst was echter een ander beeld te zien. De totale winst voor belastingen en rente daalde met 37 procent tot 16,2 miljard euro.
  • De aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen tot 439.000. Dat maakte het ministerie van Arbeid donderdag bekend. Economen rekenden in doorsnee op 375.000 aanvragen. Het cijfer van een week eerder werd herzien tot 361.000, van een eerder gemelde 355.000 aanvragen.