Marktanalyse 19-02-2012

Technische analyse

De uurgrafiek blijft in een stijgende trend. De uurgrafiek is nog steeds sterk overkocht en de negatieve divergentie in de MACD indicator is nog steeds aanwezig.

sp500uur

Ook op de daggrafiek zet de stijging zich verder. De MACD indicator vertoont nog steeds negative divergentie met de index.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn opnieuw sterk gestegen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen blijven op een hoog niveau.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,38 %.
Er lijkt geen einde te komen aan de opmars van de aandelenmarkten. Woensdag leek het er even op dat de Bears de stijging een halt zouden toeroepen. De Bulls lieten echter niet begaan en namen op donderdag opnieuw het heft in handen en zetten hun opmars verder. Onderussen blijft de negatieve divergentie in sommige indicatoren nog steeds aanwezig. De 20 ma ( 1335 ) zorgt voor de eerste steun gevold door de 50 ma (1292) en de uitbraakzone op 1290. Verderop is er de sterke steun van de 200 ma (1257).
De New Highs zijn deze week opnieuw gestegen.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw sterk gestegen en de Buls sluiten de week af op 54,8 %. Het aantal Bears zijn lichtjes gedaald en eindigen op 25,8 %.

investorintelligence


Alle sectoren sluiten de week af met winst.
De grootste winnaars waren de risicovolle sectoren Energy (2,22 %) en Technology(1,68 %) en Financials (1,54 %).
De slechts presterende sectoren waren Utilities (0,27), Industrials ( 0,78 %) en Materials ( 0,78 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,38 %.
Aan de opmars in de aandelenmarkten lijkt geen einde te komen. Ondanks de overkochte stituatie en de negatieve divergentie in sommige indicatoren zetten de aandelenmarkten hun opmars zonder aarzelen verder. Deze week ondernamen de Bears een poging om de opmars te stuiten, maar deze aanval werd door de Bulls krachtdadig afgeslagen.
Toch zijn er allerhande signalen dat het einde van de stijging nabij is. Enkele sectoren hebben moeite om hun stijging te kunnen verder zetten. Indien er steeds minder deelnemers deel uitmaken van de stijging komt deze op een gegeven ogenblik tot halt. We zijn er nog steeds van overtuigd dat een pullback in de volgende weken onvermijdelijk is.

Economisch nieuws

  • De handelsbalans van de eurozone is in dec uitgekomen op een hoger dan verwacht overschot. Het overschot bedroeg in dec 9,7 miljard. Economen rekenden op een overschot van 6,9 miljard.
  • De industriĆ«le productie is in jan in de VS ongewijzigd gebleven t.o.v. dec. Het cijfer over dec werd bijgesteld naar een toename van 1% van een eerder gemelde stijging van 0,4%.
  • De Japanse economie kromp eind 2011 voor de 4de keer in 5 kwartalen. De dure yen legde de enige groeimotor van de economie,de uitvoer, lam. Dat is het weinig florissant economisch rapport dat het kabinet van de Japanse premier Yoshihiko Noda opbiechtte. In de periode okt-dec kromp het bbp 0,6 %, dubbel zo veel als verwacht.