Marktanalyse 19-08-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend. De negatieve divergentie is aan het verminderen.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend. Ook hier is negatieve divergentie aanwezig.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn opnieuw aan het versterken.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw gestegen. Ze bevinden zich nu in overkocht gebied.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,87 %.
De index kruipt verder naar boven en heeft nu de vorige top bereikt. Steun is er nog steeds van de vorige weerstand op 1375, de 20 ma op 1386, de 50 ma op 1361 en verderop van de grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich de 200 ma bevindt. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
De index blijft in een stijgend kanaal de weg naar boven bewandelen. Sommige "breath" indicatoren hebben zich wat hersteld. Alhoewel de New highs nog steeds erg zwak blijven. De meeste indicatoren blijven na de sterke stijging van de voorbije weken sterk overkocht. De index heeft het doel van de vorige top nu bereikt. Het is nu oppassen geblazen. Om een succesvolle aanval op deze top te plegen zal de index opnieuw kracht moeten opbouwen. Dit kan gebeuren door een correctie in tijd of prijs.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment blijft deze week nagenoeg onveranderd, de Buls sluiten de week af op 43,6 %. Het aantal Bears zijn lichtjes gestegen tot 26,6 %.

investorintelligence


4 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
6 sectoren slaagden erin om de week positief af te sluiten.
De grootste verliezers waren de defensieve sectoren Utilities ( -1,49 %), Telecom ( -0,66 % ) en Health care( -0,65 %).
De grootste winnaars waren de cyclische sectoren Technology ( 2,34 %), Consumer discretion (1,80 %) en Financials ( 1,22 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,87 %.
De aandelenmarkten blijven hun opmars verderzetten. Inmiddels hebben we er een winstreeks van 6 weken opzitten, waarbij de S&P 500 al meer dan 10 procent hoger staat dan de tussentijdse dip op 4 juni. Ook in Europa halen de indexen hun hoogste peil van dit jaar.
De beleggers puurden moed uit de mededeling die de Duitse Kanselier Angela Merkel gaf tijdens een bezoek in Canada, dat ze zich kan vinden in het ECB-beleid om steun te geven aan noodleidende eurolanden, als die zich aan een aantal voorwaarden houden. Dit zorgde voor een nieuwe daling van de Spaanse langetermijnrente, die vrijdag op het laagste niveau is zes weken belandde.

Economisch nieuws

  • De woningbouw in de VS is in juli harder gedaald dan verwacht. Het aantal bouwvergunningen steeg daarentegen harder dan voorzien. Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde afgelopen maand met 1,1% tot een jaarlijks gemiddelde van 746.000. Economen hielden rekening met een daling van 0,5% tot 756.000. Het aantal bouwvergunningen, beschouwd als een goede indicator voor de toekomstige huizenbouw, steeg in juli met 6,8% naar 812.000, waar een toename met 1,3% tot 770.000 werd verwacht.
  • De consumentenprijzen in de eurozone zijn in juli op jaarbasis gestegen. De CPI steeg in juli met 2,4% tov dezelfde maand in 2011. Ook in juni en mei kwam de inflatie uit op 2,4%. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,5%. In juni was nog sprake van een afname met 0,1%. De kerninflatie bedroeg afgelopen maand 1,7%.
  • De consumentenprijzen in de VS zijn in juli onveranderd gebleven. Ivm een maand eerder bleef de inflatie ongewijzigd waar een inflatie van 0,2% werd voorzien. In juni bleef de CPI ook al ongewijzigd. De kerninflatie, exclusief de volatiele prijzen van voeding en energie, kwam vorige maand uit op een toename van 0,1% waar +0,2% werd verwacht.
  • De industriĆ«le productie in de VS is in juli conform de verwachting gestegen. De productie steeg in juli met 0,6% ivm juni. Economen hadden een stijging van 0,6% voorzien. Het cijfer voor juni werd neerwaarts bijgesteld naar een toename van 0,1% van een eerder gemelde 0,4%. De capaciteitsbenutting steeg in juli met 0,4 tot 79,3%, conform de verwachting van economen.
  • De Duitse economie is in het 2de kwartaal gegroeid. Het bbp nam tov het 1ste kwartaal toe met 0,3%. De groei was iets groter dan de verwachte stijging van 0,2%. Op jaarbasis groeide de Duitse economie met 1,0% in de 2de periode van '12. Hier hadden economen gerekend op een stijging met 1,1%.