Marktanalyse 20-05-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek blijft sterk dalend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek blijft dalend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn deze week ook sterk gedaald. De positieve divergentie van vorige week is volledig verdwenen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn eveneens sterk gedaald, ook hier is de positieve divergentie verdwenen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -4,30 %.
De aandelenmarkten kregen deze week een echte uppercut te verwerken. De steunzone waar de index zich vorige week bevond heeft niet kunnen stand houden. Zoals vorige week werd aangegeven is de index dan ook snel afgegleden richting 200 ma. Hier bevindt zich nu een sterke steunzone van de vorige uitbraakzone op 1290 en de 200 ma (1278). Weerstand is er nu van de vorige steunzone op 1340 en verderop van de 20 ma (1364), de 50 ma (1381) en van de vorige top op 1422.
De S & P 500 heeft in mei al een sterke correctie ondergaan. De index is momenteel sterk oververkocht en is nu aanbeland op een sterke steunzone. Gezien de sterk oververkochte situatie en de sterke steunzone waar we ons nu bevinden moet de index in staat geacht worden om de komende dagen een bodem te vormen.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment geeft deze week een gemengd beeld, de Buls sluiten de week een beetje hoger af op 39,4 %. Het aantal Bears zijn ook gestegen en eindigen op 22,3 %.

investorintelligence


Alle sectoren keken deze week tegen verliezen aan.

De grootste verliezers waren de cyclische sectoren Financials ( -7,03 %), Materials ( -6,56 %) en Technology( -5,03 %) .
Het minst slecht presteerden de defensieve sectoren Telecom ( -0,27 %), Consumer staples (-1,37 %) en utilities (-1,55 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -4,30 %.
Griekenland blijft als een donkere wolk boven de financiële markten hangen. Na de mislukte regeringsformatie in het land eerder deze week zijn in juni nieuwe verkiezingen uitgeschreven. De vrees bestaat dat de Grieken onder de opgelegde afspraken over bezuinigingen en hervormingen willen uitkomen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor een toegezegd Europees noodpakket. Daarmee neemt de kans op een Grieks faillissement toe. Het mogelijke besmettingsgevaar voor de andere zuiderse landen dreef de beleggers massaal naar de uitgang.
Ondertussen zijn de aandelenmarkten sterk oververkocht en is het stilaan tijd voor een bodemvorming en op ten minste een korte opleving. De sterke daling van deze week heeft de onderhuidse gezondheid van de aandelenmarkten een grote schade toegebracht. We zullen dan ook nauwlettend de participatie aan een eventuele opleving in de gaten houden. Indien de stijging gedragen wordt door de defensieve sectoren dan gaan de knipperlichten aan en kan er nog een verdere daling in de pijplijn zitten.

Economisch nieuws

  • De consumentenprijzen in de eurozone zijn in april op jaarbasis volgens verwachting met 2,6% gestegen. In maart kwam de inflatie op jaarbasis uit op 2,7%. De kerninflatie steeg in april tov dezelfde maand in '11 met 1,6% en op maandbasis met 0,5%.
  • Het overschot op de handelsbalans van de eurozone is in maart hoger uitgekomen dan verwacht door een sterkere groei van de export. Het overschot bedroeg 8,6 miljard waar 4 miljard werd verwacht.
  • De Amerikaanse industriële productie is in april dubbel zo hard gestegen als verwacht. De productie steeg met 1,1% tov een maand eerder. hadden een stijging van 0,6% voorzien.
  • De industriële productie in de eurozone is in maart op maandbasis onverwacht gedaald. Tov febr nam de index af met 0,3%. Economen hadden een stijging van 0.50% verwacht. Het cijfer voor febr werd opwaarts bijgesteld naar een stijging met 0,8% van een eerder gemelde stijging met 0,5%. Op jaarbasis was in maart sprake van een daling van 2,2%. Economen verwachtten op jaarbasis een daling van 1,2%.
  • De consumentenprijzen in Duitsland zijn in april harder gestegen dan verwacht. De prijzen stegen in april met 0,2% op maandbasis waar 0.1% werd verwacht. Op jaarbasis stegen de prijzen met 2,1%.Verwacht werd een stijging van 2.00%.
  • Het consumentenvertrouwen in de VS is beter dan verwacht. Het sentiment kreeg een boost door het onverwacht sterk gestegen Michigan-consumentenvertrouwen voor de maand mei. De index kwam uit op 77,8. Analisten hadden gerekend op een stijging naar 76,2.