Marktanalyse 22-04-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek kiest geen duidelijke richting en is nu opnieuw stijgend.

sp500uur

De daggrafiek bevindt zich nog steeds in een dalende trend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues hebben zich wat hersteld.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw aan het stijgen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,60 %.
De daling is even tot halt gekomen. Momenteel leveren de bears en de bulls een hevig gevecht voor het veroveren van de 50 ma. Het is nog even afwachten wie er aan het langst eind gaat trekken. De eerste steun is er nu van de bodem in maart op 1340. Verderop is er de sterke steun van de uitbraakzone op 1290 en de 200 ma (1273).
Het gevecht om de 50 ma (1379) is nog steeds niet beslist. Indien deze opgegeven wordt kunnen we verder zakken naar de volgende steunzones. Indien de 50 ma niet begeeft behoort een nieuwe stijging tot de mogelijkheden.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gedaald en de Buls sluiten de week af op 44,1 %. Het aantal Bears zijn gestegen en eindigen op 23,7 %.

investorintelligence


9 sectoren slaagden erin om de week positief af te sluiten.
1 sector keek deze week tegen verlies aan.
De grootste winnaars waren de defensieve sectoren Utilities ( 2,09 %), Consumer Staples ( 2,05 %) en Health Care( 1,90 %) . De enige verliezer was de sector Technology ( -1,51 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,60 %.
Beleggers reageerden aanvankelijk opgelucht na een succesvolle veiling van Spaanse staatsobligaties en de onverwacht forse stijging van het vertrouwen in de Duitse economie. Daarna groeide het wantrouwen opnieuw vanwege sombere geluiden over de Spaanse bankensector. Het optimisme werd getemperd door het nieuws dat het aantal slechte leningen van Spaanse banken fors is toegenomen.
Aan de positieve kant zien we mooie kwartaalresultaten en een optimistischer IMF over de wereldwijde economische groei.
De stijging van deze week werd vooral gedragen door de defensieve sectoren. Vooral de technologie sector presteerde erg zwak. Zolang deze zwakte voortduurt zal het moeilijk zijn om aan een nieuwe stijging te beginnen.

Economisch nieuws

  • De economische groei in China vertraagt. De groei kwam er in het 1ste kwartaal uit op 8,3%, het laagste niveau in bijna 3 jaar. Economen houden er rekening mee dat het einde nog niet in zicht is. In het 4de kwartaal was er nog een groei van 8,9%.
  • De consumentenprijzen in Duitsland stegen in maart met 0,3%. Tov maart '11 stegen de consumentenprijzen met 2,1%. Inflatiecijfers worden door de markten nauwlettend in de gaten gehouden, in verband met mogelijke rentestappen van de ECB.
  • De consumentenprijzen in de VS zijn in maart meer gestegen dan verwacht. In vergelijking met een maand eerder bedroeg de inflatie +0,3%. Er werd 0.2% verwacht. In febr stegen de consumentenprijzen nog met 0,4%. De kerninflatie kwam in maart uit op een stijging van 0,2%. De energieprijzen namen in maart toe met 0,9%, terwijl de voedselprijzen 0,2% stegen.
  • Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in april gedaald. Dat maakte de Europese Commissie donderdag bekend op basis van een eerste raming. De vertrouwensindex zakte naar min 19,8 van min 19,1 in maart. De index voor de gehele EU ging naar min 20,1 van min 19,3 een maand eerder.
  • Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week uitgekomen op 386.000. Dat maakte het ministerie van Arbeid donderdag bekend. Economen rekenden in doorsnee op 370.000 eerste aanvragen. Het cijfer van een week eerder werd herzien tot 388.000, van een eerder gemelde 380.000 aanvragen.
  • De verkoop van bestaande huizen in de Verenigde Staten is in maart op jaarbasis uitgekomen op 4,48 miljoen. Dat maakte de brancheorganisatie National Association of Realtors donderdag bekend. Economen gingen gemiddeld uit van een verkoop op jaarbasis van 4,62 miljoen woningen. In februari ging het op jaarbasis om een herziene 4,60 miljoen woningen.