Marktanalyse 22-07-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend. De negatieve divergentie is nog steeds aanwezig.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterk presteren.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw aan het dalen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,43 %.
De zorgvuldig opgebouwde winsten gedurende de week werden op de laatste handelsdag bijna helemaal prijs gegeven. De aanval op de top van in het begin van de maand werd ingezet. Aanvankelijk leek deze succesvol te zijn maar de bears verschenen terug op het strijdtoneel en de aanval werd afgeslagen. Weerstand is er dus nog steeds op 1375 en verderop van de vorige top op 1422. Steun is er nog steeds van de grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich zowel de 20, de 50 en de 200 ma bevinden. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
De index kan zich nog steeds handhaven boven de steunzone van de 20, de 50 en de 200 ma, dit is heel positief. Anderzijds duikt er negatieve divergentie op in talrijke "breath" indicatoren. Dit doet de alarmbellen rinkelen. We verwachten dat er een correctie op komst is.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week gedaald, de Buls sluiten de week af op 43,6 %. Het aantal Bears blijven ongewijzigd op 24,5 %.

investorintelligence


3 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
7 sectoren slaagden erin om de week positief af te sluiten.
De grootste verliezers waren de sectoren Financials ( -2,35 %), Consumer staples ( -0,87 %) en Telecom ( -0,37 %).
De grootste winnaars waren de sectoren Energy ( 2,56 %), Technology (1,90 %) en Materials ( 1,85 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,43 %.
Nadat Wall Street zich in de voorbije dagen kon optrekken aan goede bedrijfsresultaten, met name van technologiebedrijven, nam vrijdag de bezorgdheid over de Europese crisis opnieuw de overhand. Bovendien was ook het macro-economische nieuws van de voorbije week in de VS zelf niet van aard om de zorgen helemaal te doen vergeten. Nogal wat investeerders kozen eieren voor hun geld en namen hun winst, aan het eind van de week.
Vooral het oplaaien van de eurocrisis dreef de beleggers vrijdag naar de uitgang. Spanje zag de rente op overheidsobligaties opnieuw oplopen naar recordhoogtes. Daar bovenop kwam nog de vraag van de Valenciaanse regio om een reddingsboei toegeworpen te krijgen. Het reddingsplan voor de Spaanse banken mag dan goedgekeurd zijn door de eurogroep van ministers van Financiƫn, de ongerustheid is zeker niet van de baan dat Spanje verder onderuit gaat en uiteindelijk als land hulp moet vragen.

Economisch nieuws

  • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week sterker dan verwacht gestegen. Het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen steeg in de week eindigend op 14 juli met 34.000 tot 386.000 aanvragen. Economen hadden verwacht dat het aantal aanvragen met 15.000 zou toenemen.
  • De Amerikaanse index van leidende economische indicatoren is in juni harder gedaald dan verwacht. De index daalde 0,3% in de afgelopen maand, na een stijging van 0,3%. Economen hadden een daling met 0,1% voorzien. Het cijfer wordt gezien als indicatie voor de Amerikaanse economische groei in de komende drie tot zes maanden.
  • De bestaande huizenverkopen in de VS zijn in juni onverwacht gedaald. Op maandbasis daalden de verkopen met 5,4% tot 4,37 miljoen, terwijl rekening werd gehouden met een stijging van 2% tot 4,64 miljoen. Gemiddeld werd in juni voor een bestaand huis $189.400 betaald, een stijging van 7,9% tov dezelfde periode in 2011.
  • Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is ook vorige week gestegen. De index voor het aantal hypotheekaanvragen steeg in de week eindigend op 14 juli met 16,9% tot 935,4 van 799,9. De index voor herfinancieringen van bestaande hypotheken nam met 21,6% toe tot 5.314,4 terwijl de index voor het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken met 0,1% daalde naar 192,4.
  • De industriĆ«le productie in de VS is in juni sterker dan verwacht gestegen. De productie steeg in juni met 0,4% tov een maand eerder. Economen hadden een stijging van 0,3% voorzien. Het cijfer voor mei werd neerwaarts bijgesteld naar een krimp van 0,2% van een eerder gemelde afname met 0,1%.
  • De detailhandelsverkopen in de VS zijn in juni onverwacht gedaald. Op maandbasis daalden de verkopen met 0,5% waar economen een toename met 0,2% hadden ingeschat. Het cijfer voor mei werd gehandhaafd op 0,2%.