Marktanalyse 24-06-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is omgekeerd en is nu dalend.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterk presteren.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn lichtjes gedaald.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,58 %.
De index heeft deze week het gevecht aangevat met de 50 ma. Aanvankelijk werd deze vlot ingenomen maar op het einde van de week opnieuw prijs gegeven. We bevinden ons nu tussen 20- en de 50 ma. De eerste weerstand is er nog steeds van de vorige steunzone op 1340 en de dalende 50 ma (1344). Verderop is er de weerstand van de vorige top op 1422. De eerste steun is er nu van de stijgende 20 ma (1320) en verderop van de vorige uitbraakzone rond 1280.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week nagenoeg onveranderd gebleven, de Buls sluiten de week onveranderd af op 37,2 %. Het aantal Bears zijn lichtjes gedaald en eindigen op 25,6 %.

investorintelligence


2 sectoren boekten deze week opnieuw winsten.
8 sectoren leden verliezen.
De enige winnaars waren de sectoren Health care ( 0,82 %) en Technology ( 0,32 %).
De grootste verliezers waren de sectoren Energy ( -3,33 %), Utilities (-1,85 %) en Consumer staples ( -1,37 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,58 %.
De verkiezingsuitslag in Griekenland zorgde aanvankelijk voor een positieve stemming op de aandelenmarkten. Daar kwam op donderdag een bruut einde aan. Dit was te wijten aan tegenvallende economische data uit de VS en China en teleurstelling over het uitblijven van stimulerende maatregelen van de Fed. De VS-beurzen sloten fors lager omdat duidelijk wordt dat de Chinese groeivertraging en de Europese schuldencrisis de VS-economie aantasten.
Ondanks de slechte economische data en vooruitzichten bleven de verliezen op de aandelenmarkten zeer beperkt. Dit is wat we moeten onthouden. Indien slecht nieuws niet zorgt voor verkoopdruk, dan ligt de weg naar boven opnieuw open.

Economisch nieuws

  • De HSBC Flash Purchasing Managers Index - de indicator van de aankoopdirecteurs - voor China is in juni gedaald tot 48,1 van 48,4 in mei. Het is de 8ste maand op rij dat de indicator onder de 50 noteert.
  • De FED handhaaft de belangrijkste rentestand op 0 tot 0,25% en verlengt Operation Twist. Dit programma houdt in dat de Fed kortlopende effecten verkoopt en de opbrengst gebruikt om langere termijn effecten op te kopen om de yield op dit papier laag te houden. Het huidige programma liep af in juni. Daarnaast geeft de Fed aan bereid te zijn verdere maatregelen te nemen indien nodig.
  • De Duitse producentenprijzen zijn in mei op maandbasis iets harder gedaald dan verwacht. De prijzen daalden tov april met 0,3%.De verwachting was een daling met 0.2%. Op jaarbasis gingen de prijzen met 2,1% omhoog, waar analisten rekenden op een stijging met 2,2%.
  • Het vertrouwen van analisten in de vooruitzichten voor de Duitse economie (ZEW) is in juni sterker dan verwacht gedaald. De verwachtingsindex is in juni gedaald naar -16,9 van 10,8 in mei. Gerekend werd op een daling tot 2,8.
  • De woningbouw in de VS is in mei onverwacht afgenomen, blijkt dinsdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. Het aantal in aanbouw genomen woningen nam met 4,8% af tov een maand eerder tot een jaarlijks gemiddelde van 708.000. Economen hielden rekening met een stijging van 0,4% tot 720.000. Het cijfer voor de woningbouw in april werd bijgesteld naar een stijging met 5,4%,van een eerder geraamde 2,6%.
  • De industriĆ«le productie is in de VS in mei onverwacht gedaald deelde de Fed mee. De productie daalde met 0,1% waar een toename met 0.1% werd verwacht. Het cijfer voor april werd neerwaarts bijgesteld naar een groei van 1% van een eerder gemelde toename met 1,1%.