Marktanalyse 25-11-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is omgekeerd en is nu stijgend.

sp500uur

Ook op de daggrafiek is de trend omgekeerd en opnieuw stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn opnieuw sterk gestegen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook fors gestegen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 3,62 %.
De aandelenmarkten hebben een sterke week achter de rug, de verwachte opluchtingsrally is er gekomen. Zowel de weerstand van de 200 ma als van de 20 ma werd opnieuw ingenomen. Deze zorgen nu voor de eerste steun in de zone van 1380 - 1395. Even verderop is nu de steun van het dieptepunt van vorige week rond 1340, daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280. Weerstand is er van de zone 1420 - 1430 waar de 50 ma (1426) zich bevindt.
Omwille van Thanksgiving day was het een korte handelsweek op Wall Street. De indexen hebben zich fors hersteld, maar dit gebeurde onder laag volume. We hebben nog steeds geen paniekverkopen gezien, en daarom verwachten we dat er nog een daling in de pijplijn zit.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment geeft deze week een gemengd beeld omdat zowel het aantal Bulls als Bears gedaald zijn. De Buls sluiten de week af op 37,2 %. Het aantal Bears op 27,7 %.

investorintelligence


1 sector keek deze week tegen verlies aan.
9 sectoren sloten de noteerden forse winsten.
De enige verliezer was de sector Utilities ( -2,34 %).
De winnende sectoren waren Materials ( 4,48 %), Consumer discretionary ( 4,36 %) en Technology( 4,26 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 3,62 % %.
De Amerikaanse aandelenmarkten waren donderdag vanwege Thanksgiving gesloten en vrijdag is er maar een halve dag gehandeld. Het gevolg was dat er de gehele week sprake was van dunne handel. Zo'n markt met laag volume laat zich gemakkelijker in beweging zetten dan een markt met normaal volume. Orders hebben in een lege markt een veel groter effect dan zij normaal hebben. Van dat effect hebben kopers deze week optimaal en ongegeneerd gebruik gemaakt.
Het is dan ook afwachten of de forse stijging die we deze week gezien hebben ook duurzaam zal zijn. Een bodem in de markt wordt meestal gezet na een dag van echte paniekverkopen, die hebben we tot nu toe nog niet gezien.

Economisch nieuws

  • De Chinese inkoopmanagersindex blijft verbeteren. Die kwam uit op 50.4. Een cijfer boven de 50 wijst op groei. Ondanks de opwaartse trend blijven economen aandringen op een versoepeling van het Chinese beleid, om zo meer groei mogelijk te maken en sommige economen verwachten ook dat die ruimte op korte termijn zal worden benut.
  • De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone is in november licht verbeterd, hoewel de economische activiteit in zowel de industrie als de dienstensector nog altijd krimpt, blijkt donderdag uit een eerste raming van Markit Economics. De index steeg in november tot 45,8 van een opwaarts bijgestelde 45,7 een maand eerder. Economen rekenden erop dat de index zou blijven staan op dit cijfer. De index voor de industrie steeg onverwacht naar een niveau van 46,2, van 45,4 een maand eerder. Er werd uitgegaan van een ongewijzigd indexcijfer van 45,4.
  • De Amerikaanse index van leidende economische indicatoren is in oktober conform de verwachting hoger uitgekomen. Het cijfer wordt gezien als indicatie voor de Amerikaanse economische groei in de komende drie tot zes maanden. De index steeg vorige maand met 0,2%. Economen hadden eveneens een stijging van 0,2% voorzien. In september steeg de index met 0,6%.
  • De woningbouw in de VS is in oktober onverwacht gestegen. Het aantal bouwvergunningen nam af. Het aantal in aanbouw genomen woningen steeg de afgelopen maand met 3,6% tot een jaarlijks gemiddelde van 894.000, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Het cijfer was boven verwachting. Economen gingen uit van een daling met 4,5% tot 833.000.
  • De bestaande huizenverkopen in de VS zijn in oktober onverwacht gestegen. Op maandbasis stegen de verkopen met 2,1% tot 4,79 miljoen, waar rekening werd gehouden met een daling van 1,1% tov september tot 4,70 miljoen. Op jaarbasis bedroeg de stijging 10,9%.