Marktanalyse 26-08-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend maar kort bij een trendomkeer. De negatieve divergentie is aan het verminderen.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend. Ook hier is negatieve divergentie aanwezig.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn aan het dalen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook aan het dalen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,50 %.
De index heeft zoals verwacht een adempauze ingelast en is lichtjes gedaald. De daling is voorlopig gestopt op de steun van de 20 ma op 1400. Indien de steun van de 20 ma begeeft kunnen we snel afglijden naar de volgende sterke steunzone van de vorige uitbraakzone en de snel stijgende 50 ma rond 1370 - 1380. Verderop is er nog steeds de grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich de 200 ma bevindt. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
De sterk overkochte situatie is zich stilaan aan het afbouwen. De index is opnieuw kracht aan het opbouwen om een aanvan in te zetten naar nieuwe hoogtepunten.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment blijft deze week sterk gestegen, de Buls sluiten de week af op 47,3 %. Het aantal Bears zijn gedaald tot 24,7 %.

investorintelligence


8 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
Slechts 1 sector slaagde erin om de week positief af te sluiten.
De grootste verliezers waren de sectoren Utilities ( -1,35 %), Industrials ( -1,27 % ) en Telecom( -1,13 %).
De best presterende sectoren waren Health care ( 0,62 %) en Financials ( 0 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,50 %.
De winstreeks van de S & P 500 is na 7 weken gestopt. Beleggers hebben de gaspedaal even losgelaten in afwachting van de meeting van de centralen bankiers in Jackson Hole volgende week.
De index staat nu voor de opgave om belangrijke weerstandniveaus te overwinnen. Om deze aanval in te zetten kijken de beleggers met hoge verwachting naar de meeting van volgende week, in de hoop dat de centrale bankiers extra maatregelen nemen ter versoepeling van het monetaire beleid. Indien dit het geval is kan dit opnieuw voor vuurwerk zorgen op de wereldwijde aandelenmarkten.

Economisch nieuws

  • De inkoopmanagersindex van Duitsland en de eurozone staat onder druk. Uit de cijfers bleek dat de economische activiteit in de eurozone in augustus is gekrompen. De Duitse samengestelde index daalde naar 47,0 van 47,5 en de samengestelde index voor de eurozone steeg licht tot 46,6 van 46,5.
  • Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in vrije val. De vertrouwensindex daalde naar -24,6 van -21,5 een maand eerder.
  • De Duitse producentenprijzen zijn in juli ongewijzigd gebleven. De prijzen bleven ongewijzigd tov een maand eerder, toen sprake was van een daling met 0,4%. Economen rekenden op een stijging van de PPI met 0,3%. Op jaarbasis gingen de prijzen met 0,9% omhoog, waar een toename met 1,3% werd verwacht.
  • Het VS consumentenvertrouwen is in augustus tegen de verwachting in toegenomen. De index voor het vertrouwen bedraagt hallfweg augustus 73,6 tegen 72,3 in juli. Economen gingen er vanuit dat de index voor augustus uit zou komen op 72,0.
  • De VS index van leidende economische indicatoren is in juli harder gestegen dan verwacht. De index steeg 0,4% in de afgelopen maand na een daling van 0,3%. Economen hadden een stijging van 0,2% verwacht. Het cijfer wordt gezien als indicatie voor de Amerikaanse economische groei in de komende drie tot zes maanden.