Marktanalyse 29-01-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend, sterk overkocht en kort bij een trendomkeer.

sp500uur

De trend op de daggrafiek blijft ook stijgen en bevindt zich ook in overkocht gebied. De MACD indicator vertoont negative divergentie met de index.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn sterk aan het stijgen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen stijgen verder maar vertonen negatieve divergentie met de index.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,07 %.
De index is ondertussen uit de stijgende driehoek gebroken maar de kracht van de stijging is aan het afbrokkelen. Sommige indicatoren vertonen negatieve divergentie. De uitbraak zone ( 1290 ) zorgt nu samen met de 20 ma ( 1295 )voor de eerste steun. Verderop is er de sterke steun van de 50 - en 200 ma op 1255.
Na de uitbraak is er opnieuw een stijging van de New Highs terwijl de New Lows beperkt blijven.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment blijft deze week nagenoeg onverandert en de Buls sluiten de week af op 50 %. Het aantal Bears zijn lichtjes gedaald en eindigen op 28,7 %.

investorintelligence


5 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl er 5 sectoren verliezen incasseerden.
De winnaars waren de risicovolle sectoren Materials (1,50 %), Technology (0,98 %) en Industrials (0,65 %).
De verliezers waren de sectoren Telecom ( -4,31 %), Consumer Staples ( -0,80 %) en Energy ( -0,31 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,07 %.
De aankondiging van de FED om de rente tot 2014 onverandert te laten heeft ervoor gezorgd dat de aandelenmarkten hun weg naar boven verder zetten. Deze zijn nu echter sterk overkocht waardoor het goed zou zijn om even een pauze in te lassen om nadien met hernieuwde kracht de stijging verder te zetten.
Ook de kredietmarkten lijken zich eindelijk te ontspannen. Het laatste medicijn van de ECB, de 3-jaars deposito's (LTRO), lijken voor een ommekeer te zorgen. De enorme monetaire stimulering door de ECB en FED begint zijn vruchten af te werpen.

Economisch nieuws

  • De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone is in januari meer gestegen dan verwacht. De index steeg tot 48,7 van 46,9 een maand eerder.
  • De industriĆ«le orders in de eurozone zijn in november gedaald. Ten opzichte van oktober daalden de orders met 1,3%. In vergelijking tot november 2010 was er een daling met 2,7%.
  • Het IMF heeft zijn raming voor de wereldwijde groei voor 2012 verlaagd tot 3,3%. Het IMF waarschuwde dat de groei als gevolg van de Europese schuldencrisis twee procentpunten lager zal uitkomen in geval leiders uit de eurozone niet op korte termijn actie ondernemen.
  • Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie (IFO) is in januari harder dan verwacht gestegen. De index kwam uit op 108,3, tegen 107,2 een maand eerder. Economen gingen uit van een stijging tot 107,6.
  • De index voor het aantal aanstaande huizenverkopen is in de VS in december op maandbasis sterker dan verwacht gedaald. De index nam met 3,5% af ten opzichte van november tot 96,6. Economen verwachtten dat de index zou dalen met 1%.
  • Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is vorige week gedaald. De index daalde in de week eindigend op 20 januari met 5,0% tot 775,6 waar de index een week eerder nog steeg met 23,1%.
  • De vraag naar duurzame goederen in de VS harder gestegen is dan verwacht. De orders voor duurzame goederen stegen met 3,0% tov oktober. Economen rekenden op een stijging met 2,0%.
  • De VS- index van leidende economische indicatoren is in december minder hard gestegen dan was verwacht. De index steeg 0,4% in de afgelopen maand na een stijging van 0,2% in november, waar eerder een toename met 0,5% werd gemeld.
  • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week minder dan verwacht gestegen. Het aantal aanvragen steeg in de week eindigend op 21/01 met 21.000 tot 377.000. Economen hadden verwacht dat het aantal aanvragen zou stijgen met 23.000.