Marktanalyse 29-04-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw sterk stijgend.

sp500uur

De daggrafiek bevindt zich nog steeds in een dalende trend maar is kort bij een trendomkeer.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn sterk gestegen en bereiken de vorige top.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen blijven stijgen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,80 %.
De strijd om de 50 ma lijkt gewonnen door de bulls. Op maandag deden de bears een ultieme poging om de index onderuit te krijgen. Aanvankelijk leken zij daar ook in te slagen maar op dinsdag keerden de kopers terug op het toneel om het heft niet meer uit handen te geven. De index sluit nu duidelijk af boven de 50 ma die nu als eerste steun fungeert. De volgende steun is er nu van de laatste bodem op 1360 en de bodem in maart op 1340. Verderop is er de sterke steun van de uitbraakzone op 1290 en de 200 ma (1274). Weerstand is er van de vorige top op 1422.
Ook de New highs zijn opnieuw sterk gestegen. Het lijkt erop dat de daling gestopt is. De aanval kan nu ingezet worden op vorige top van maart.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gedaald en de Buls sluiten de week af op 41,9 %. Het aantal Bears bleven onverandert en eindigen op 23,7 %.

investorintelligence


9 sectoren slaagden erin om de week positief af te sluiten.
1 sector keek deze week tegen verlies aan.
De grootste winnaars waren de sectoren Telecom ( 4,37 %), Energy ( 4,37 %) en Consumer discretion( 2,76 %) . De enige verliezer was de sector Consumer staples ( -0,21 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,80 %.
Na een slechte start op maandag hebben de kopers duidelijk het heft in handen genomen met 4 positieve dagen op rij. Zelfs negatieve berichten zoals een afnemend consumentenvertrouwen in de eurozone, de downgrade van Spanje en een kleinere dan verwachte economische groei in de VS, slaagden er niet in de stijging een halt toe te roepen.
Dit bewijst dat de kopers opnieuw aan de macht zijn en de aanval op nieuwe hoogtepunten kan ingezet worden.
Ook onderhuids is de kracht opnieuw toegenomen. Het aantal stijgende aandelen en de aandelen die een nieuw hoogtepunt bereiken zijn aan een sterke remonte begonnen.

Economisch nieuws

  • Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in april onverwacht harder gedaald dan verwacht. De index verslechterde naar -19,9 van -19,1 een maand eerder. Verwacht werd -19,8.
  • De consumentenprijzen in Duitsland zijn in april conform de verwachting gestegen. De consumentenprijzen stegen in april volgens verwachting met 0,1%. Volgens verwachting was er op jaarbasis een stijging met 2,0%.
  • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week minder hard gedaald dan verwacht. Het aantal nam met 1.000 af tot 388.000. Economen hadden een daling met 10000 verwacht.
  • De orders in de VS voor duurzame goederen daalden in maart met 4,2% tov febr. Dit is de grootste daling in 3 jaar en was niet verwacht. Economen hadden gerekend op een stijging met 2%. Het cijfer voor febr werd neerwaarts bijgesteld naar een groei van 1,9% tov een stijging van 2,4%.
  • Het VS consumentenvertrouwen is in april onverwacht gedaald. De index nam af tot 69,2 van 69,5 in maart. Economen verwachtten dat de index zou stijgen naar 70,0.
  • De economische activiteit in de eurozone is in april verder afgenomen. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde in april tot 47,4 van een opwaarts bijgestelde 49,1. Economen hadden 49.3 verwacht.
  • De samengestelde inkoopmanagersindex voor China is in april gestegen naar 49,1 van 48,3 in maart. Hoewel er dus sprake is van verbetering, noteert de index nog steeds onder de belangrijke grens van 50