Marktanalyse 30-09-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is omgekeerd en is nu dalend.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend. Hier is de negatieve divergentie nog steeds aanwezig.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn gedaald.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook aan het dalen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -1,33 %.
De correctie op de aandelenmarkten heeft zich deze week doorgezet. Er is momenteel een gevecht aan de gang om de 20 ma (1441). De eerste steun is er van de vorige top op 1420. Verderop is er de snel stijgende 50 ma(1412) en de sterke steunzone van de vorige uitbraakzone rond 1370 - 1385. Vervolgens is er nog steeds de grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich de 200 ma bevindt. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280. Weerstand is er van de top op 1474.
De correctie op de aandelenmarkten zet zich verder. Velen besluiten om de verworven winsten te verzilveren. Wanneer de winstnemers verdwijnen kan er een nieuwe aanval ingezet worden naar nieuwe hoogtepunten.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week gedaald, de Buls sluiten de week af op 51, %. Het aantal Bears blijven onveranderd op 24,5 %.

investorintelligence


Slechts 1 sector slaagde er deze week in om de week positief af te sluiten.
9 sectoren keken tegen verliezen aan.
De enige winnaar wasde defensieve sector Utilities ( 0,93 %). De verliezers waren de cyclische sectoren Technology ( -2,36 % ), Materials ( -1,92 %) en Financials ( -1,60 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -1,33 %.
De correctie die vorige week werd ingezet heeft zich deze week doorgezet. Aandelen en grondstoffen moesten opnieuw inleveren. Ondanks deze daling werd in het derde kwartaal de sterkste beursprestatie neergezet sinds 2010. Bovendien werd september afgesloten met een gemiddelde stijging van ongeveer 3%.
Ondanks het onzekere klimaat waarin we ons bevinden, zoals de onzekere uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de aanstormende fiscal cliff in de VS, de oplopende spanningen tussen Israƫl en Iran, de aanhoudende schuldencrisis in Europa, de Chinese afkoeling, het terugvallende consumentenvertrouwen, ... blijven we ervan overtuigd dat er nog een mooie eindejaarsrally in de pijplijn zit.

Economisch nieuws

  • De vraag naar duurzame goederen in de VS is in augustus sterk afgenomen, vooral vanwege de daling van orders voor passagiersvliegtuigen. De orders daalden met 13,2% tov juli. Economen hadden gerekend op een daling met 5,6%. Het is de grootste daling sinds januari 2009.
  • De index van aanstaande huizenverkopen in de VS is in augustus gedaald terwijl een kleine stijging werd voorzien. Op jaarbasis steeg de index wel. De index daalde met 2,6% tot 99,2. Economen hadden verwacht dat de index zou stijgen met 0,5%.
  • De consumentenprijzen in Duitsland zijn in september onveranderd gebleven tov een maand eerder, terwijl de prijzen op jaarbasis conform de verwachting stegen. Economen voorzagen een daling van de prijzen met 0,1%.
  • De huizenprijzen in de tien grootste Amerikaanse stedelijke gebieden waren in juli gemiddeld 1,5% hoger dan een maand eerder. Tov juli 2011 stegen de prijzen met 0,6%.
  • Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in september voor de vijfde maand op rij gedaald. De IFO-index kwam uit op 101,4. De verwachting lag op 102,3. De subindex die het oordeel weergeeft over de huidige economische omstandigheden daalde deze maand naar een niveau van 110,3 terwijl de subindex een maand eerder nog uitkwam op 111,2.