Marktanalyse 03-02-2013

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek blijft sterk stijgen.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend, maar zien we negatieve divergentie.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven zeer sterk presteren.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen bevinden zich nog steeds in sterk overkocht gebied, maar zijn lichtjes gedaald.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,68 %.
De index slaagt er opnieuw in om de week positief af te sluiten en kruipt stilaan naar de all-time high op 1565 punten. De eerste steun is er van de vorige uitbraakzone op 1470 - 1475. De volgende steun is er van de zone van 1420 - 1430 waar de 50 ma zich bevindt. Even verderop is er nu de steun van de zone rond 1380 - 1390 waar de 200 ma zich bevindt.
De aandelenmarkten blijven hun opmars verder zetten. Ze blijven sterk overkocht en het verdere stijgingspotentieel is beperkt. Ze lijken op weg naar de all-time high.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week een beetje verbeterd. De Buls sluiten de week af op 54,3 %. Het aantal Bears op 22,3 %.

investorintelligence


2 sectoren keken deze week tegen verlies aan.
8 sectoren sloten de week positief af.
De verliezers waren de sectoren Consumer discretionary( -0,96 %) en Materials( -0,65 %).
De winnende sectoren waren Telecom ( 3,61 %), Technology ( 1,19 %) en Consumer staples ( 1,15 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,68 %.
De eerste macro-economische cijfers over de maand januari geven een positief beeld van de Amerikaanse economie. Een sterker dan verwacht consumentenvertrouwen (Michigan Consumer Confidence), veel groter dan verwachte stijging van het ondernemersvertrouwen (ISM Manufacturing) en een forse herziening van de tewerkstellingscijfers. Dit alles zorgde ervoor dat de S & P 500-index opnieuw hoger klom.
Toch is het nu opletten geblazen, de stijging was vooral te danken aan de defensieve sectoren. De rotatie van risico naar veiligheid lijkt stilaan op gang te komen. We verwachten dan ook dat er een correctie om de hoek loert.

Economisch nieuws

  • Duitse retailers hebben in december onverwacht minder omgezet, blijkt donderdag uit cijfers van het nationale statistiekbureau. De detailhandelsverkopen daalden vorige maand op jaarbasis met 4,7%, waar economen een kleine toename van de omzet met 0,2% hadden voorzien. In november daalde de verkopen nog met 0,9%.
  • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is vorige week in de VS hoger uitgekomen dan verwacht. In de week eindigend op 26 januari werden 368.000 nieuwe aanvragen gedaan, waar de verwachting op365.000 nieuwe aanvragen lag. Het aantal aanvragen voor de week eindigend op 19 januari bleef ongewijzigd op 330.000.
  • De Amerikaanse economie kromp in het vierde kwartaal onverwacht voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009. De terugval is vooral te wijten aan een erg forse daling van de defensie-uitgaven. De VS zagen hun bbp in het vierde kwartaal met 0,1% krimpen, berekend op jaarbasis. De krimp, de eerste sinds het tweede kwartaal van 2009, is onverwacht. Economen rekenden op een groei van 1,1%.
  • Het Duitse consumentenvertrouwen kwam in februari hoger uit dan verwacht. De indicator steeg tot 5,8 van een opwaarts bijgestelde 5,7 in januari. Eerder werd door Gfk voor die maand nog een indexcijfer van 5,6 gerapporteerd. Er werd een cijfer van 5,7 verwacht.
  • Amerikaanse consumenten hadden in januari minder vertrouwen in de economie, blijkt dinsdag uit cijfers van onderzoeksbureau The Conference Board. Er werd ook een daling voorzien, maar het vertrouwen bleek nog minder dan verwacht. De index kwam in januari uit op 58,6, het laagste niveau sinds november 2011.