Marktanalyse 03-03-2013

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw omgekeerd en is terug stijgend.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend, maar is er nog steeds negatieve divergentie.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn terug aan het stijgen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn een beetje hersteld.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,17 %.
Na een slecht begin heeft de index zich naar het einde van de week zich kunnen herstellen van de opgelopen schade. De daling die vorige week werd ingezet heeft zich zoals verwacht doorgezet tot aan de 50 ma (1484), die zorgt nog steeds voor de eerste steun. De volgende steun is er van de vorige uitbraakzone op 1470 - 1475. Daarna is er de steun van de zone van 1420 - 1430. Even verderop is er nog steun van de 200 ma op 1412. Weerstand is er van de vorige top op 1530.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment geeft deze week een gemengd beeld. Zowel het aantal Bulls als Bears zijn gedaald. De Buls sluiten de week af op 46,3 %. Het aantal Bears op 21,1 %.

investorintelligence


5 sectoren keken deze week tegen verlies aan.
5 sectoren sloten de week positief af.
De verliezers waren de sectoren Financials ( -0,53 %), Energy ( -0,25 %) en Technology( -0,25 %).
De winnaars waren de sectoren Telecom ( 1,48 %), Consumer discretionary ( 1,44 %) en Healthcare ( 0,81 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,17 %.
In het begin van de week deed de Italiaanse verkiezingsuitslag de Amerikaanse beleggers vrezen voor een opstoot van de Eurocrisis. Zij zorgden dan ook voor een echte verkoopgolf. Ook het dichterbij komen van de begrotingsafgrond in eigen land deed nog wat olie op het vuur.
Later op de week konden de aandelenmarkten herstellen van de opdoffer op maandag. De beleggers waren blijkbaar niet onder de indruk van het feit dat het Witte Huis en de Republikeinen zonder een overeenkomst over het begrotingstekort uit elkaar gingen en de economie afstevende op automatische bezuinigingen. Zij hadden al min of meer verwacht dat het overleg zou mislukken en vestigden hun aandacht op meevallende cijfers over de Amerikaanse economie.

Economisch nieuws

  • Het aantal werklozen in Duitsland is in februari onverwacht afgenomen. Het werkloosheidspercentage bleef echter stabiel tov een maand eerder. Aangepast voor seizoensinvloeden nam het aantal werklozen in februari met 3.000 af tov de maand ervoor. Er werd een stijging van 1.500 werklozen verwacht. In januari daalde het aantal Duitsers zonder baan met 14.000. Eerder werd een daling met 16.000 gemeld. Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage bleef in februari stabiel op 6,9%, nadat het cijfer voor januari opwaarts werd bijgesteld van een eerdere 6,8%. Economen hadden 6,8% voorzien.
  • De Dow Jones Economisch Sentiment-Index (ESI) is in februari gestegen. De index kwam uit op 49,0 van 47,3 een maand eerder. De ESI heeft tot doel om de staat van de Amerikaanse economie te voorspellen door 15 grote dagbladen te analyseren. Het sentiment, dat blijkt uit krantenartikelen die de economie behandelen, wordt uitgedrukt op een schaal van nul tot 100 punten. Een indexcijfer beneden 50 punten wijst daarbij op een mogelijk risico dat de economie zal vertragen.
  • De vraag naar duurzame goederen in de VS is in januari afgenomen, weliswaar licht minder dan voorzien. De orders voor duurzame goederen daalden in januari 5,2%. Economen hadden een daling met 5,5% verwacht.
  • De huizenprijzen in de tien grootste Amerikaanse stedelijke gebieden lagen in december hoger blijkt uit de Case-Shiller-index van Standard & Poor's. Tov een maand eerder stegen de prijzen met 0,2%. Op jaarbasis lagen de prijzen gemiddeld 5,9% hoger.
  • Amerikaanse consumenten hadden in februari meer vertrouwen in de economie.. Er werd een stijging voorzien maar het vertrouwen bleek sterker dan verwacht. De index kwam in februari uit op 69,6. Economen rekenden op een niveau van 62,0. Het cijfer voor januari werd neerwaarts bijgesteld naar 58,4 van 58,6, het laagste niveau sinds november 2011.