Marktanalyse 07-04-2013

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is de opnieuw omgekeerd en is nu dalend.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend nog steeds stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn sterk gedaald.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook sterk gedaald. Er is nog steeds sterke negatieve divergentie.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -1,01 %.
De beren hebben deze week nog eens hun tanden laten zien en de bulls onder druk gezet. De steun van de vorige top op 1530, waar nu ook de 50 ma (1531) zich bevindt, houdt nog steeds stand, de volgende steun is er van de vorige uitbraakzone op 1470 - 1475. Verderop is er de steun van de 200 ma (1440) en van de zone van 1420 - 1430. Weerstand is er van de nieuwe top op 1573.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw verbeterd. De Buls sluiten de week af op 52 %. Het aantal Bears op 19,4 %. Voor een goed begrip, het sentiment wordt gemeten in het begin van de week.

investorintelligence


3 sectoren sloten de week positief af.
7sectoren liepen deze week verliezen op.
De winnaars waren de defensieve sectoren Telecom( 2,40 %), Utilities ( 1,22 %) en Healthcare( 0,78 %).
De grootste verliezres waren de sectoren Technology( -2,49 %), Materials ( -2,41 %) en Energy ( -2,20 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -1,01 %.
De aandelenmarkten kwamen deze week onder druk te staan. Daar waren verschillende redenen voor, nucleaire dreiging van Noord-Korea, opborrelende crisis in Europa (Portugal, Slovenië, Italië,…). Ook een teleurstellend banenrapport uit de Verenigde Staten wakkerde de zorgen over de afzwakkende Amerikaanse economie verder aan.
Vorige week wezen we er al op dat de stijging vooral gedragen werd door de defensieve sectoren. Deze rotatie naar de meer defensieve activaklassen zet zich nog steeds door. Het lijkt er dus nog niet op dat de daling hier al zal ophouden.

Economisch nieuws

  • De producenten prijzen in de eurozone zijn in februari op maand en jaarbasis gestegen maar de stijging was lager dan een maand eerder. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,2%, waar analisten een toename van 0,1% hadden voorzien. In januari was er een stijging van de prijzen met 0,6%.
  • Het handelstekort van de Verenigde Staten is in februari met 1,5 miljard dollar gedaald tot 43 miljard dollar. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekend. Daarmee was het verschil tussen de import en de export van 's werelds grootste economie kleiner dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een handelstekort van 44,6 miljard dollar.
  • DDe werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in maart veel minder sterk gegroeid dan in februari. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend. Er kwamen vorige maand 88.000 banen bij in de Amerikaanse economie, met uitzondering van de agrarische sector. Uit een nieuwe schatting bleek dat er in februari per saldo 268.000 banen werden gecreëerd. Eerder werd voor die maand de aanwas van 236.000 banen gemeld. Op basis daarvan werden voor maart 190.000 nieuwe banen voorspeld.
  • De werkloosheid in de VS zakte vorige maand wel licht, tot 7,6 procent. Hier werd een stabilisering op 7,7 procent voorspeld. De dalende werkloosheid kan worden veroorzaakt doordat steeds meer mensen hun zoektocht naar een baan opgeven. Werklozen die niet actief zoeken naar een baan worden niet meegerekend in het werkloosheidspercentage.
  • Duitse fabrieken hebben in februari 2,3 procent meer orders ontvangen dan in de voorgaande maand. Dat meldde het Duitse ministerie van Economische Zaken vrijdag. Die toename was aanzienlijk sterker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een groei met 1,1 procent. In januari namen de bestellingen in de grootste industrie van Europa nog met 1,6 procent af ten opzichte van de voorgaande maand.