Marktanalyse 10-03-2013

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek blijft stijgend.

sp500uur

Ook op de daggrafiek blijft de trend stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn sterk gestegen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook sterk gestegen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 2,17 %.
De aandelenmarkten zijn door gegaan op het elan dat eind vorige week werd ingezet. De Dow Jones die een nieuw historisch hoogtepunt heeft bereikt zorgde voor vuurwerk in Wall Street. De weerstand van de vorige top op 1530 werd vlotjes ingenomen en zorgt nu voor de eerste steun. Verderop is er de 50 ma (1494), de volgende steun is er van de vorige uitbraakzone op 1470 - 1475. Daarna is er de steun van de zone van 1420 - 1430. Even verderop is er nog steun van de 200 ma op 1418.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week gedaald. De Buls sluiten de week af op 44,2 %. Het aantal Bears op 21,1 %.

investorintelligence


Alle sectoren sloten de week positief af.
De grootste winnaars waren de sectoren Financials ( 3,39 %), Consumer discretionary ( 3,16 %) en Materials ( 2,75 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 2,17 %.
De aandelenmarkten eindigen de week in schoonheid, met dank aan sterke Amerikaanse jobcijfers en de hoop dat de Europese Centrale Bank in april haar belangrijkste rentetarief zal verlagen.
De Verenigde Staten zag de voorbije maand het aantal jobs vorige maand toenemen met 236.000. Dat is veel meer dan de 163.000 banen waarop economen gehoopt hadden. De werkloosheidsgraad daalde van 7,9 tot 7,7 procent, het laagste peil sinds december 2008. Beleggers zien hierin het zoveelste signaal dat de Verenigde Staten de crisis onder controle hebben. Dat verklaart meteen ook waarom de Dow Jones dag na dag nieuwe records neerzet.
Ook de Europese beurzen profiteerden van de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) in april haar belangrijkste rentetarief zal verlagen. Gehoopt wordt dat deze monetaire versoepeling verse zuurstof in de economie zal pompen.

Economisch nieuws

  • De afgelopen week zijn de nieuwe steunaanvragen in de VS onverwacht met 7.000 gedaald tot 340.000. Economen gingen er van uit dat 355.000 Amerikanen een aanvraag voor werkloosheidssteun zouden indienen.
  • Beijing streeft naar een economische groei van 7,5% in 2013, meldt de vertrekkende premier Wen Jiabao dinsdag. De doelstelling is onveranderd in vergelijking tot vorig jaar. Daarvoor noteerde de grotendeels symbolische doelstelling op 8% voor zeven achtereenvolgende jaren. De daadwerkelijke economische groei overtreft de officiĆ«le doelstelling steevast. 's Werelds tweede grootste economie groeide afgelopen jaar met 7,8%.
  • De producentenprijzen in de eurozone zijn in januari op zowel maand- als jaarbasis boven de verwachting van analisten uitgekomen. Op maandbasis stegen de prijzen in januari met 0,6%, waar analisten een toename van 0,3% hadden voorzien. In december was sprake van een daling van de prijzen met 0,2%. Tov een jaar eerder kwamen de producentenprijzen in de muntunie in januari 1,9% hoger uit. Analisten voorzagen een toename van 1,8%.
  • Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is in februari toegenomen. De index die het vertrouwen meet kwam uit op 77,6 waar economen met een indexcijfer van 76,3 al een verbetering hadden voorzien tov de maand ervoor. De verwachting van economen lag gelijk aan een eerdere raming die halverwege februari verscheen.
  • De economische activiteit in China in de industrie liet in februari een groei zien, maar is vertraagd tov een maand eerder. De Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie kwam in februari uit op 50,1 tegen 50,4 in januari. De data gaven aan dat de Chinese economie minder hard groeit dan een maand eerder en dat het economisch herstel aan momentum inboet.