Marktanalyse 17-02-2013

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend, maar zien we negatieve divergentie.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterk presteren.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen bevinden zich nog steeds in sterk overkocht gebied, maar blijven dalen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,12 %.
Voor de zevende keer op rij slaagt de index er in om de week positief af te sluiten en zet haar weg verder naar de all-time high op 1565 punten. De eerste steun is er nog steeds van de vorige uitbraakzone op 1470 - 1475. De volgende steun is er van de 50 ma op 1467 en daarna van de zone van 1420 - 1430. Even verderop is er nog steun van de 200 ma op 1406.
De aandelenmarkten krijgen het steeds moeilijker om hun opmars verder te zetten en blijven ter plaatse trappelen, het momentum van de stijging is aan het verdwijnen. De stijgende volatiliteit van de vorige week is opnieuw helemaal verdwenen.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week gedaald. De Buls sluiten de week af op 52,6 %. Het aantal Bears op 21,1 %.

investorintelligence


5 sectoren keken deze week tegen verlies aan.
4 sectoren sloten de week positief af.
De verliezers waren de sectoren Telecom ( -1,46 %), Energy( -0,57 %) en Technology( -0,38 %).
De winnende sectoren waren Industrials ( 1,10 %), Financials ( 0,88 %) en Consumer discretionary ( 0,41 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,12 %.
De aandelenbeurzen in New York zijn deze week nagenoeg onveranderd gesloten. Beleggers waren voorzichtig na wisselvallige economische cijfers en in afwachting van de uitkomsten van de G20-bijeenkomst in Moskou, waar zal worden gesproken over de toenemende spanningen rond de valutakoersen. Ook is er een lang weekeinde aangezien Wall Street maandag gesloten blijft vanwege Presidents' Day.
Aan beide kanten van de oceaan klonk eerder pessimistische taal. Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn stelde dat de economie van de eurozone dit jaar traag op gang zal komen. Hij voegde daar aan toe dat een aantal landen mogelijk wat uitstel krijgen om hun begrotingstekort terug te dringen. En in de VS werd gemeld dat de industriële productie in januari met 0,1 procent is teruggevallen, terwijl gemiddeld gerekend was op een toename met 0,2 procent.

Economisch nieuws

  • De aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS namen vorige week met 27.000 af in vergelijking tot het aantal in de week daarvoor. In totaal kwam het aantal in de week eindigend op 9 februari uit op 341.000, wat minder is dan het aantal van 360.000 dat verwacht werd.
  • De detailhandelsverkopen in de VS zijn in januari naar verwachting gestegen. Op maandbasis stegen de verkopen vorige maand met 0,1% gelijk aan de verwachting van analisten.
  • De industriële productie in de eurozone liet in december op maandbasis een grotere toename zien dan verwacht. Tov een jaar eerder was echter sprake van een grotere afname en ook op kwartaalbasis werd in de periode oktober tot december minder geproduceerd dan in de drie maanden ervoor.
  • Moody's Investors Service heeft zijn outlook voor ontwikkelde economieën verlaagd, ondanks dat de risico's voor het herstel van de wereldeconomie afnemen. De kredietbeoordelaar verwacht dat de economische groei voor de acht economieën binnen de G-20, zoals bijvoorbeeld de VS, Japan en Duitsland, in 2013 rond de 1,4% ligt, 0,2% lager dan bij de publicatie van de vooruitzichten in november.
  • Het tekort op de VS handelsbalans is in december sterk teruggelopen. Het handelstekort daalde in december met meer dan 20% tot 38,54 miljard, waar economen rekenden op een tekort van 45,5 miljard. In november kwam het tekort uit op 48,61 miljard, bijgesteld van 48,73 miljard.