Marktanalyse 24-02-2013

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is omgekeerd en is nu dalend.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend, maar is er nog steeds negatieve divergentie.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn lichtjes gedaald.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn sterk gedaald.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,28 %.
De winstreeks van 7 weken is op zijn einde gekomen. De verkopers zijn deze week terug op het toneel verschenen en de index sluit de week negatief af. De eerste steun is er nog steeds van de vorige uitbraakzone op 1470 - 1475 waar zich nu ook de 50 ma bevindt. Daarna is er de steun van de zone van 1420 - 1430. Even verderop is er nog steun van de 200 ma op 1408.
De opmars van de aandelenmarkten lijkt deze week gestopt te zijn. De volatiliteit is opnieuw sterk toegenomen. Een correctie tot aan de 50 ma (1475) is nu zeer waarschijnlijk.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week sterk gedaald. De Buls sluiten de week af op 48,1 %. Het aantal Bears op 22,1 %.

investorintelligence


7 sectoren keken deze week tegen verlies aan.
2 sectoren sloten de week positief af.
De verliezers waren de sectoren Materials ( -2,95 %), Consumer discretionary( -1,41 %) en Technology( -0,67 %).
De winnende sectoren waren de defensieve sectoren Consumer staples ( 1,70 %), Telecom ( 1,42 %) en Utilities ( 1,29 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,28 %.
De aandelenmarkten kregen deze week een tik te verwerken. Beleggers waren in de ban van de Fed. Geruchten dat de centrale bank misschien eerder dan verwacht moet stoppen met het huidige stimuleringsprogramma, zo bleek woensdagavond uit de notulen van de recente beleidsvergadering, zorgden voor een stormloop naar de uitgang. De miljarden die de Fed in de economie pompte, waren een belangrijke aanjager van de aandelenbeurzen. Beleggers op Wall Street kregen ook een tegenvallend cijfer over de banenmarkt en een aantal kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven te verwerken.
Vrijdag konden de aandelenmarkten herstellen van de forse koersverliezen van de dagen voordien. Na 2 verliesdagen op rij stapten beleggers weer in de markt. De stemming kreeg onder meer steun van een sterke groei van het Duitse ondernemersvertrouwen.

Economisch nieuws

  • De Duitse samengestelde inkoopmanagersindex is in februari sterker dan verwacht gedaald vooral door afnemende activiteit in de Duitse dienstensector, blijkt donderdag uit een eerste raming van Markit Economics. De index daalde tot 52,7, van 54,4 in januari.
  • De ZEW index kwam fors hoger uit dan verwacht. Het vertrouwen van financieel analisten in de vooruitzichten voor de Duitse economie is in februari sterk verbeterd blijkt uit de index. De ZEW kwam in februari uit op 48,2 van 31,5 in januari. Er werd gerekend op een verbetering tot 35,0. In januari steeg de index van6.9 naar 31,5. Het positieve cijfer geeft aan dat meer financiĆ«le analisten optimistisch zijn over de economische vooruitzichten.
  • De economie van het OESO-gebied is in het vierde kwartaal voor het eerst in bijna vier jaar gekrompen. Het bbp van de OESO-landen kromp met 0,2%, de eerste krimp sinds de scherpe daling in het eerste kwartaal van 2009 toen het bbp met 2,3% afnam. In het derde kwartaal van 2012 groeide de economie nog met 0,3%.
  • Het vertrouwen onder de VS huizenbouwers is in februari onverwacht afgenomen. De NAHB-index, die het sentiment onder bouwers ten aanzien van verkoopperspectieven meet, kwam deze maand uit op een cijfer van 46 waar 48 werd verwacht. Het cijfer van 47 voor januari werd niet herzien.
  • De Duitse economie zal in het eerste kwartaal weer groeien, zo verwacht de Bundesbank, een week nadat bekend werd dat de grootste economie van de eurozone eind vorig jaar met 0,6% kromp op kwartaalbasis. Die dip in het vierde kwartaal zou volgens de Bundesbank echter van korte duur zijn. De centrale bank voorziet voor dit jaar een geleidelijk herstel voor Duitsland.